Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Януари, 2023 17:05 4 555 154

Руски затворници и мобилизирани гинат на украинския фронт

  • русия-
  • украйна-
  • войници

През последните два месеца в публичното пространство се появиха много съобщения за смъртта на затворници, които са отишли да се бият в Украйна като част от ЧВК "Вагнер"

Руски затворници и мобилизирани гинат на украинския фронт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въз основа на открити източници руската редакция на BBC, която от началото на войната води разследването с помощта на доброволци, успява да установи имената на повече от 11 000 руски войници, загинали във войната в Украйна. От тях 539 са мобилизирани.

Към 6 януари е потвърдена информацията за 11 009 убити войници и офицери.

Отново се посочва, че списък може да съдържа поне 40-60% по-малко имена на мъртъвци, отколкото действително са погребани в Русия. Изводът е на база документараната ситуация в гробищата в повече от 60 руски населени места. Така че и според най-консервативната оценка, загубите на руската армия и Росгвардия в Украйна може да надхвърлят 22 хил. души.

Общият брой на невъзстановимите загуби на Русия (т.е. броят на лицата, които са били инвалидизирани поради нараняване, смърт или са изчезнали по време на действие) може да бъде и над 99 000 души. Тази цифра е изведена от наблюденията на Центъра за военноморски анализи на САЩ, според които на всеки руски войник, убит по време на войната в Украйна, се падат средно около 3.5 ранени. Тази цифра не включва онези, които са се сражавали на руска страна, и съответно са загинали, като част от "народните милиции" в Донецк и Луганск.

Гибелта на мобилизираните

Потвърдена е смъртта на вече 539 мобилизирани руснаци към 6 януари 2023 г. 500 мобилизирани мъже, които са загинали в зоната на бойните действия в Украйна от октомври насам. Други 39 души са починали на руска територия - най-често поради сърдечни проблеми, злополуки или злоупотреба с алкохол.

Този брой не включва военните, загинали при обстрела на Макиевка на 1 януари.

На 3 януари 2023 г. руското министерство на отбраната призна за смъртта на 89 руснаци в Макеевка, като в първия доклад се споменава, че те са били от средите на мобилизираните, но след това тази информация изчезва. Както украински журналисти, така и руски блогъри, подкрепящи войната, твърдят, че броят на загиналите може да достигне стотици. Тъй като имената на загиналите все още не са известни, тези загинали не са включени в статистиката до 6 януари.

Броят на руснаците, които загиват на сборните пунктове за мобилизирани, продължава да расте. През последните две седмици стават известни три смъртни случая в центрове за мобилизационно обучение в Русия. Реалните жертви сред мобилизираните може да са много повече, тъй като в много от съобщенията за убити в Украйна от октомври насам войници не се посочва техният статут. Поради това понякога е невъзможно да се разбере дали даден човек е служил по договор, дали е отишъл на фронта като доброволец, или е бил мобилизиран.

Според самите мобилизирани мъже техните части продължават да търпят значителни загуби по редица причини: интензивен и точен артилерийски обстрел от Украйна, лоша координация между различните части на руската армия, проблеми с комуникацията и недостатъчно обучение.

Ситуацията по региони

Броят на установените смъртни случаи в Свердловска област (357) се е увеличил бързо през последния месец, като 102 от тях са мобилизирани. Средната възраст на загиналите е 30-35 години. Най-често те са жители на малки градове или села.

Краснодарският регион (494 смъртни случая) вече два месеца държи първото място по брой на потвърдените жертви. Смъртта на 40% от жертвите в региона обаче не е била съобщена в медиите или социалните мрежи - разбира се за нея едва след проучване на погребенията в местните гробища.

На второ място по брой загинали е Дагестан (373), а на трето - Бурятия (362). За сравнение, само 63 души от Москва са загинали, въпреки че жителите на столицата съставляват почти 9% от населението на Русия.

Вече бе направен изводът, че разпределението на загубите отразява икономическото неравенство между регионите.

От една страна, представителите на националните републики и автономните области отиват на фронта и гинат там по-често, отколкото произхождащите от "руските" региони. От друга страна, в абсолютно изражение етническите руснаци все още представляват по-голямата част от руските военни жертви.

В много части на Русия, където социалните асансьори не работят, службата в армията по договор е една от малкото възможности за получаване на постоянен доход.

Затворници, доброволци и пехота

През последните два месеца в публичното пространство се появиха много съобщения за смъртта на затворници, които са отишли да се бият в Украйна като част от ЧВК "Вагнер".

До този момент редакцията на BBC успява да установи имената на 240 затворници, които са загинали в Украйна. И броят им бързо се увеличава.

Така в края на декември пенсионираният военен Виталий Вотановски открива гробището на ЧВК "Вагнер" в Краснодарския край, където са погребани затворници, загинали в Украйна. На 20 декември активистът преброява там 47 гроба, на 1 януари - 96, а на 2 януари те вече са над 100.

Фактът, че в гробището са погребани военнослужещи на ЧВК "Вагнер", бе признат от основателя на компанията Евгений Пригожин. Много от тях са получили присъди за лишаване от свобода за тежки и особено тежки престъпления, включително срещу близки роднини. 67 от погребаните там са осъдени и би трябвало да излежават присъдите си в местата за лишаване от свобода.

Според оценка на фондация "Ситуиране на Русия" броят на затворниците, вербувани за войната, надхвърля 30 000 души.

Загуби по род войски

Според източници на BBC от фронтовата линия украинските позиции се щурмуват основно от части на ЧВК "Вагнер", както и от части на доброволци.

В повечето случаи това са хора, които доброволно са подписали краткосрочни договори с Министерството на отбраната и Росгвардия след началото на войната. В същото време много от тях са преминали само 3 до 10 дни обучение, преди да бъдат изпратени на фронта.

Делът на загиналите доброволци продължава да расте и вече съставлява 13% от общия брой на потвърдените жертви. Доброволците служат в различни части на различни видове въоръжени сили, но BBC ги отделяме в категория, за да ги сравни със загубите в редовните части - по-специално във въздушнодесантните войски.

В абсолютни цифри загубите на доброволците (1433 души) вече надхвърлят установените загуби на парашутистите (1425 души). Това най-вероятно се дължи на факта, че въздушнодесантните части, съставени от военнослужещи на договор, са претърпели сериозни загуби на убити и ранени през първите месеци на войната и след това е трябвало да бъдат изтеглени от фронтовата линия за известно време, за да се прегрупират и снабдят.

Характерът на боевете също се променя. Поредицата от бързи атаки и въздушни десанти е заменена от продължителни позиционни сражения, в които основната тежест се поема от мотострелците. На пехотата вече се падат 16% от всички регистрирани жертви.

Загуби сред елитните части

Една от причините за значителното нарастване на загубите сред доброволците и мобилизираните сили е намаляването на личния състав на най-боеспособните и елитни части на руската армия и Росгвардия. Въздушно-десантните войски, морските пехотинци и специалните оперативни части претърпяха сериозни загуби през първите месеци на войната, когато бяха хвърлени да атакуват населени места без подкрепата на тежко оборудване и артилерия.

Така например данните, проучени от BBC, показват, че само по време на двудневните боеве за летището в Гостомел край Киев на 3 и 6 март руските парашутисти са загубили 50 души. Сред тях са двама майори - командирът и заместник-командирът на батальона на 31-ва въздушнодесантна бригада от Уляновск.

Действителният брой на жертвите в тези сражения може да е по-голям, тъй като тези изводи се правят само на база открити източници на информация. Руското министерство на отбраната не съобщава броя на загиналите при щурма на Гостомел.

На 6 март елитната 155-а бригада на морската пехота губи най-малко 21 души за един ден в боевете за село Мосчун в Киевска област в Украйна.

Специалните сили на ГРУ също претърпяха сериозни загуби. Въз основа на открити източници се установява, че само 24-та гвардейска бригада на ГРУ от Новосибирск е загубила 74 души по време на бойните действия в Украйна. Сред тях са девет офицери с чинове от лейтенант до подполковник. За сравнение, по време на 10-годишната война в Чечня бригадата е загубила 10 души.

Смъртта на командирите

От 11 009 идентифицирани руски военнослужещи, загинали в Украйна, 1577, или почти 15%, са офицери. Сред загиналите са четирима генерали и 52 полковници.

Делът на жертвите сред офицерите от специалните сили е особено висок както в ГРУ, така и в отрядите на Росгвардия. Всеки пети убит офицер от специалните дивизии е носил командирска звезда.

Особено големи загуби претърпяват младшите офицери от руската армия. Те са тези, които трябва да взимат основните тактически решения при воденето на боя. В същото време повечето от тях са все още млади (званието лейтенант се придобива най-често на 21-22 години) и неопитни, но вече са принудени да решават как да постигнат поставените от командването цели.

Според експерти Русия влиза във войната с излишък от военно оборудване и остър недостиг на обучен персонал. В резултат на това по време на войната командирите са принудени да командват войниците в боя като сержанти. Тоест да ги водят лично в атака или да се отбраняват заедно с тях, вместо да ръководи бойните действия чрез подчинените си.

ДНР и ЛНР

Общият брой на руските жертви се увеличава значително, ако се включат и тези, които са се сражавали срещу Украйна като част от "народните милиции" в Донецк и Луганск.

Към 22 декември властите в самопровъзгласилата се ДНР признават смъртта на 4176 военнослужещи. В по-късни доклади вече спират да публикуват данни за жертвите.

Самопровъзгласилата се ЛНР не съобщава за жертви, но според открити източници те са повече от 1200.

Освен това BBC открива повече от 4300 съобщения и публикации в социалните мрежи от хора, които търсят свои роднини от мъжки пол, които са били в редиците на "народната милиция" и отдавна не са имали връзка с тях. Някои от издирваните в първите месеци на войната вече са се завърнали у дома с "Товар 200".

Дори ако се вземат предвид само потвърдените данни, общите загуби на сражаващите се на руска страна могат да надхвърлят 28 000 убити. Като се включат и ранените, общите загуби на проруските сили през 10-те месеца на войната може да надхвърлят 126 000 души.

Тази изчисления се потвърждават и от оценките на САЩ за загубите на Русия в Украйна, които броят загиналите и ранените, надхвърлят 100 000 души.

Украинският генерален щаб също оценява загубите на Москва на над 100 000 души.

Руското министерство на отбраната съобщи за последно за жертвите на 21 септември, като отчете 5937 загинали.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    28 62 Отговор
    Да допълня и че три пъти повече остават трайни инвалиди.

    Коментиран от #54

  • 2 Отец Дионисий

    91 33 Отговор
    Вечна слава на героите загинали за православната вяра!

    Коментиран от #4, #37

  • 3 ЛИЛИ

    97 31 Отговор
    АБЕ КОЗЯЦИ УКРОФАШИСТИТЕ НЕ ГИНАТ ЛИ НАЛИ Е ВОИНА ИЛИ ШОРОШ НАРЕДИ ТАКА ДА ПИШЕТЕ

    Коментиран от #111

  • 4 Сатана

    22 44 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    Чакам те скоро при мен.

    Коментиран от #9, #13

  • 5 Голем смех

    34 80 Отговор
    Абсолютно на никой не му пука, че гинат рушляци. Нито на управниците, нито на командирите, нито даже и на роднините. Които даже тайничко се надяват, вместо изпратения къркач, да грабнат една бяла Лада. Държава, та чудо...

    Коментиран от #10, #19

  • 6 пешо

    80 34 Отговор
    дойче зеле , стигате с тия глупости , на 9 май парада ще е в КИЕВ

    Коментиран от #25, #30, #39

  • 7 ЛИЛИ

    67 21 Отговор
    НЮЗ БГ КОЗЯШКИ САИТ

    Коментиран от #38, #101

  • 8 Миро

    76 22 Отговор
    Zащо не пишите и колко полски майки почерни ФАЩ като наемници !!!!!!!!

    Коментиран от #28, #79

  • 9 Отец Дионисий

    50 15 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана":

    Чакай и се надявай като граф Монте Кристо 24 години в затвора.
  • 10 Русофил

    23 46 Отговор

    До коментар #5 от "Голем смех":

    Само руските военачалници смятат, че врагът трабва да се зарине с трупове на руснаци за да спре да стреля.
  • 11 Чакам потвърждение от

    59 16 Отговор
    Бесарабския фронт и тогава ще повярвам.
  • 12 Калпазанин

    62 17 Отговор
    Отдавна не ви чета буламачите, коментирам само по заглавието ама взе и от тях да ми се повдига
  • 13 Миро

    21 15 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана":

    може аз да дойда фашишче да отидеш в ада

    Коментиран от #18

  • 14 Хахахаха

    21 24 Отговор
    Дет се вика, Путин обещава да ги помилва но украинците, не им обещават това!
  • 15 НИКО

    49 16 Отговор
    СТАТИЯТА Е ПРЕПИСАНА ОТ СВЕТОВНАТА АГЕНЦИЯ БЕСАРАБСИ ФРОНТ ХА ХА ХА ХА
  • 16 Гост

    46 15 Отговор
    Как от официално обявени 11-12 хил. убити руски войници и доброволци, изведнъж медиите ги направихте към "120 000"... А ВСУшанките и отановските наемници сигурно не дават жертви, щото са "безсмъртни"...

    Коментиран от #26

  • 17 ДИД

    57 13 Отговор
    Тази статия е типичен пример за едностранчиво представяне на ситуацията. Самите украинци казват, че фронта при Бахмут за тях е месомелачка, но тук нито дума за това.
  • 18 Сатана

    15 18 Отговор

    До коментар #13 от "Миро":

    И за теб има място. Тръгвай веднага.

    Коментиран от #24

  • 19 На теб какво ти пука

    25 17 Отговор

    До коментар #5 от "Голем смех":

    да не би да живееш в Русия?
    Моли се да не изпратят теб на фронта, "натовецо", да умираш за западните елити.
    Тогава на семейството ти може едно Рено да дадат, все пак са по хубави от ладите.
  • 20 пппп

    40 13 Отговор
    А украйнски войници и бандизчии не гинат ли на украйнския фронт, или гинат само руски затворници ?? Ще си ходя в Днес.бг, там поне не пишат простотии
  • 21 +++++++

    39 15 Отговор
    мнооого тъпа и ненужно платена статийка. Нима не гинат и от окраинска страна? Наемници и ненормалници от полските степи от острова на глупожстта, всякаква надрусана сган. Просто Окарината се превърна в опитно поле за нови оръжия на Р и Запада + Хващ Ззеленият трупа милиарди, но нада ли ще ги използва, защото ще го светнат!
  • 22 А50

    36 16 Отговор
    Сега бройката невъзвратими загуби на Русия я умножете по 7 и ще получите невъзвратимите загуби на Окрайна
  • 23 Макс

    20 34 Отговор
    Колкото повече ,толкова по-добре. Слава на Украйна !

    Коментиран от #27

  • 24 Миро

    14 12 Отговор

    До коментар #18 от "Сатана":

    кажи каде да дойда не се крий нали си много сташен фашисче!!!!!

    Коментиран от #41

  • 25 Ха ха ха

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    Ама след 3 дена ли?
  • 26 Ами, много просто

    16 21 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Официалните данни са на генерал Кокошинкин, който има навика всички рашистки загуби да ги дели на десет.

    Коментиран от #47

  • 27 Миро

    17 15 Отговор

    До коментар #23 от "Макс":

    Слава на Русия я пиши колко са вашите жертви !!!???? или не можеш да броиш до толкова!!!!!

    Коментиран от #40

  • 28 Копейкин Костя

    14 20 Отговор

    До коментар #8 от "Миро":

    Защото няма! Може Волгин или Карбовски да проверят колко украинци от български произход са убити от ватенките, обаче не щат!

    Коментиран от #32, #45

  • 29 КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ.

    19 34 Отговор
    АКО ИСКАТ РАШКИТЕ ДА СТАНАТ БЕЛИ ХОРА И ДА ЖИВЕЯТ ПРИЛИЧНО, С ВИСОК СТАНДАРТ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДАДАТ НА НАТО И НА САЩ, КАКТО ВСИЧКИ ОТ СИВ НАПРАВИХА! ИНАЧЕ СИ ОСТАВАТ ТУЗЕМЦИ, КАКВИТО ВИНАГИ СА БИЛИ.
  • 30 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    14 20 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    😆То и миналата година парада беше в Киев😅.На 9 Май Кремълските камбани ще бият за Путин. 😨
  • 31 Браво

    17 8 Отговор
    Ако тези затворници са част от "невъзстановимите загуби на Русия" то това е една доста приемлива загуба за целокупния руски народ.
  • 32 Миро

    6 8 Отговор

    До коментар #28 от "Копейкин Костя":

    ХА ХА ХА и всеки ти повярва
  • 33 Ха ха ха

    10 14 Отговор
    Затвирники гинут, мужики радуют чеченами....рушка му работа...
  • 34 Да си прославим имената

    10 11 Отговор
    да гинат оркски племена !
  • 35 Гост

    22 14 Отговор
    "Сред загиналите са четирима генерали и 52 полковници... "
    Още април месец укропропагандата броеше над 10 загинали руски генерали! Толкова за "обективтостта" на статията! По време на война, избори и лов се лъже най-много!
  • 36 12345

    22 10 Отговор
    Да, докато Руските затворници умират, Украйнските терминатори пият кафе и изучават Мета-вселената.

    В тази връзка напишете нещо и за Украйнските загуби веднъж!? М

    Може и да е в стил един Украйнски войник избива 100 Руски защото справедливостта е на негова страна и има джедайски умения.

    Но все пак е стъпка в правилната посока.
  • 37 бабагуси

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    те чака.пак ще играете на скрий салама
  • 38 Преминаващ оттук

    24 9 Отговор

    До коментар #7 от "ЛИЛИ":

    То има ли сайт и телевизия в България които да не ни облъчват постоянно с козяшки лъжи.
    Незнам краварите защо си мислят, че Русия е Ирак, Либия, Сирия или някоя африканска страна където могат да си разиграват коня.
  • 39 Румен Решетников

    12 14 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    Що го пропуснаха миналата година крепостните, товарищ? Нали Хаяско I-ви трябваше да го приеме след края на блицкрига в Украйна? Или го отложихте за тази, щото 70-годишния младеж го е страх да излезе от бункера? 😂
  • 40 аааааааа

    20 10 Отговор

    До коментар #27 от "Миро":

    ма те нямат жертви - украинците са безсмъртни, само дето оръжието много бързо им свършва, а и парите също
  • 41 Сатана

    12 5 Отговор

    До коментар #24 от "Миро":

    Знаеш къде живея. Чакам те скоро. Доведи и повечко други като теб.

    Коментиран от #42

  • 42 Миро

    2 12 Отговор

    До коментар #41 от "Сатана":

    незнам кажи и само аз щете оправя не ми е нужна помощ ХАХАХА МИШКА

    Коментиран от #49

  • 43 Ами

    9 13 Отговор
    До годишнината от "специалната опирация" дали няма да ударят 200 000 жертви руснаците? Без сакатите и психясалите разбира се.

    Коментиран от #44, #51

  • 44 Миро

    7 12 Отговор

    До коментар #43 от "Ами":

    кажи за урките и поляците колко са !!!!!!!

    Коментиран от #48

  • 45 Коко

    3 6 Отговор

    До коментар #28 от "Копейкин Костя":

    Айде сега други ти били виновни. Отиваш и смяташ колко са.
  • 46 Ха сега

    12 8 Отговор
    Чакаме да напишете и за жертвите на украинската страна за да направим сметка за ситуацията на бойното поле
  • 47 Гост

    11 11 Отговор

    До коментар #26 от "Ами, много просто":

    Никой не се доверява само на руски източници, а на публикации в сайтове, гробове, търсене в мрежите на изчезнали или не четеш статията? И въпреки това пряко сили изкарват още 5, 6 хиляди над официално обявените загуби, но накрая автора някак си ги "закръгля" на 126 000... Интересно защо няма анализ за украинските и отановски загуби?

    Коментиран от #59

  • 48 Ами

    14 0 Отговор

    До коментар #44 от "Миро":

    Незнам, ама не са малко и украинските жертви. Само че това не съживява руските.
  • 49 Сатана

    11 4 Отговор

    До коментар #42 от "Миро":

    Курназ ще си само до първото обливане с горещ катран.
  • 50 СССРБарета

    15 13 Отговор
    Натовците гинат още повече, одеве гледах кадри в telegram как ги товарят в пикапи към Полша, Великобритания, Канада, Румъния и Сащ! Десетки и стотици трупове дори не ги слагат в чували!

    Коментиран от #53, #60

  • 51 Гост

    15 14 Отговор

    До коментар #43 от "Ами":

    Сопри се малко бе! То няма общо 200 000 изпратени на фрона руснаци, заедно с лднр до момента, заедно с резервите! Но ако четеш укро и западни източтици толкова са само "убитите" и още толкова "ранени"...

    Коментиран от #55

  • 52 Кукушин-нюс

    12 5 Отговор
    У нас потери нетъ .
    Вярвайте ни .

    Хахаха
  • 53 Эоэо

    10 14 Отговор

    До коментар #50 от "СССРБарета":

    Натовците още не са дошли. А това което си гледал не са пикапи, а крайцерът Москва дето още плава нали.

    Коментиран от #63

  • 54 да да

    19 9 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    И не забравяй да кажеш истинските цифри изнесени от Урсула Лайнова...защото ние вярваме само на нейните данни..А ТЕ СА - 100 000 загинали украинци..до преди един месец..без ранени и доброволци-идиоти...помагачи на нацисти от азов...Заради изнесените данни сега все по-рядко виждаме Урсула..забраниха и да говори..Мълчанието е злато..
  • 55 Няма 200 ли

    10 11 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Хиляди ли Хахаха .
    Заблуден русоф.ляк

    Коментиран от #66

  • 56 СССРБарета

    19 10 Отговор
    Урсула скоро не е яла бой дето се опусна преди два месеца да каже че украйна е загубила над 100 хиляди войници! И после след боя побърза нагло да изтрие броя на жертвите от сайта на европейската комисия! Тея в европейската комисия са като нашите депутати 99% лъжи и един процент общи приказки!

    Коментиран от #58

  • 57 ПЕНСИОНЕР ОТ БСП

    13 16 Отговор
    АКО ИСКАТ РАШКИТЕ ДА СТАНАТ БЕЛИ ХОРА И ДА ЖИВЕЯТ ПРИЛИЧНО, С ВИСОК СТАНДАРТ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДАДАТ НА НАТО И НА САЩ, КАКТО ВСИЧКИ ОТ СИВ НАПРАВИХА! ИНАЧЕ СИ ОСТАВАТ ТУЗЕМЦИ, КАКВИТО ВИНАГИ СА БИЛИ. И НИЕ ЖИВЯХМЕ В ТЕХНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РАЙ, АМА ВЕЧЕ СИ КАРАМЕ ВАКАНЦИИТЕ В ГЪРЦИЯ, ДУБАЙ, БАЛИ И НИКОЙ НЕ СТРЕЛЯ ПО НАС НА ГРАНИЦАТА КАКТО ПРЕДИ!

    Коментиран от #61

  • 58 Ами

    15 4 Отговор

    До коментар #56 от "СССРБарета":

    Пак да питам, и един милион да са загубите на Украйна, това ще съживи ли сто и кусур хилядите убити руснаци?
  • 59 Статистик

    16 10 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    Защото 90% от убитите украинци се водят не мъртви, а безследно изчезнали и не влизат в статистиката на загубите. И съм склонен да вярвам на китайците, които оценяват украинските загуби на над 400 хиляди (до края на октомври). Като само в Мариопул се споменава за над 22000 утилизирани бандури.
  • 60 СеСеСеРЕ Солета

    22 0 Отговор

    До коментар #50 от "СССРБарета":

    А клиповете как Европа мръзне и мизерства, които се въртят при орките гледаш ли? И на тях ли вярваш, тролчо или само се опитваш да убедиш другите, че са истина?
  • 61 Да ти го

    7 6 Отговор

    До коментар #57 от "ПЕНСИОНЕР ОТ БСП":

    Бившо БКП продажно
  • 62 КуКу

    14 4 Отговор
    Това на снимката, да не е безаналоговия Т-999 😂😂😂?

    Коментиран от #64, #68, #73

  • 63 Аде ве

    8 8 Отговор

    До коментар #53 от "Эоэо":

    Тепат яко натовци
  • 64 Тази снимка е

    4 7 Отговор

    До коментар #62 от "КуКу":

    От преди пет месеца я въртят
  • 65 Аве много

    8 14 Отговор
    Плюете Русия ами като дойдат кво ще правите а тлантици

    Коментиран от #77

  • 66 Гост

    3 11 Отговор

    До коментар #55 от "Няма 200 ли":

    Смятай бе, дРъвни? В началото на СЗО общите сили на руската армия заедно с доброволци и ЛДНР е около 160 хил. Прюс 300 хил. мобилизирани, от които към момента около 1/3 реално участват в бойни действия. Т.е. при 260 хил. общо 200 "убити и осакатени"....
  • 67 Тъпите тлантици

    15 11 Отговор
    Още си мислят че Украйна ще победят РУСИЯ.
  • 68 Русофил

    9 7 Отговор

    До коментар #62 от "КуКу":

    Т-999 е неунищожим. Ядрен двигател, вертикално излитане, тройна броня, 70 тона, електромагнитно
    оръдие до 150км, спътникова комуникация, квантов компютър за целите, активен
    синтетик апертурен радар, инфрачервени камери, виртуални шлемове за танкистите
    собствено ПВО. Бронята издържа на директни попадения на снаряди, Джавелини,
    Хаймарси и други. Тествана е на симулатор и за атомна бомба 1 мегатон.

    Коментиран от #71

  • 69 Тиква

    13 7 Отговор
    Е ФаКти бг, усрахте всичко! До преди два месеца бяха убити 300 хиляди, сега са 11 хиляди! Руснаците изядоха бабите и кучетата и котките, изнасилиха всичкия добитък! Чипове от перални и микровълнови и миксери, само за телевизорите не се бяхте сетили.

    Коментиран от #83

  • 70 бгпутлераст

    3 10 Отговор
    Ава квай таа жендъраска пропаганда ва. Тва са само лъжи ва руснаците са мноо яки ва гледаф един боевик и там един руснак го вария в един казан после го замразия на -100 градуса и оживя щот руснаците са мноо яки ва ей жендаря те са безсмъртни. Ейпедеруги ся чакам некой кадировец а ми опрай ауспуха и после а съобеса на някой клон.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Мишел

    11 10 Отговор
    Новина от последния час, украински източници:
    Като използва прекратяването на огъня от руската армия, украинските части и натовските наемници избягаха от Бахмут,Соледар и околните населени пунктове.
  • 73 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    5 1 Отговор

    До коментар #62 от "КуКу":

    😅Екипажа доста се е измъчил докато го закопаят 😲
  • 74 ПУШЕЧНО РУСКО МЕСО

    10 10 Отговор
    Наторява обилно украинските полета.....
  • 75 вечно жив укр

    2 8 Отговор
    Аре стига рев на чужди гробища
  • 76 Бирника

    13 7 Отговор
    Руснаци само на видеоклипове загинали съм видял сигурно 1000 а украинци вероятно за гиват повече ама те си пазят родината а руснаците чий го търсят там
  • 77 Как какво...

    3 1 Отговор

    До коментар #65 от "Аве много":

    Ще ги крадем !
  • 78 Мишел

    11 12 Отговор
    Новина от последния час, украински източници:
    Като използва прекратяването на огъня от руската армия, украинските части и натовските наемници избягаха от Бахмут,Соледар и околните населени пунктове.

    Коментиран от #82

  • 79 Иванов

    8 12 Отговор

    До коментар #8 от "Миро":

    Украински е загубила 250000 военни и наемници да се бием до последния украинец и наемник и после идва мир
  • 80 Американ

    9 2 Отговор
    ами към 132 000 вече,какво ще кажете,не ги прикривайте,, Факти,пишете истината ,не ПРЕСТАНЕТЕ ДА НАМАЛЯВАТЕ. БРОЙКАТА, Влезте в украумнсите воени саитове и ще видите колко за почти 133 000 убити вече
  • 81 Фашиста Путин ликвидира раша

    16 6 Отговор
    Руските фашисти горят като факли,някои даже и въглен няма да върнат в раша,химарсите ги изпаряват,намират някоя маратонка или синджирче
  • 82 A ние

    7 2 Отговор

    До коментар #78 от "Мишел":

    Видяхме един щъркел , явно се е объркал . Помислил си ,че е пролет вече.
    И го кръстихме Мишел Дългоклюни .
  • 83 🐘🐘🐘

    7 9 Отговор

    До коментар #69 от "Тиква":

    Кое не разбра Тиква ? Хората са броили данни ит погребения в 60 населени места , в русия само 60 такива ли има ? А и те пишат че това вероятно са 40-60% от убитите от тези региони , а и никой не знае колко още са погребани по селата в републиките и колко изобщо не са погребани . В най оптимистичния вариант са поне 30 000 в РФ , а може и да са 60 000 , като добавиш и още 15-20 000 от народните републики , няколко хиляди от вагнер и разните му там неонацистки батальони със сигурност се докарват поне 50 000 . Поне !!! Вероятно са повече , че и към тях още поне 100 000 ранени . От украинската страна нещата не са много по добре , минимум 30 000 жертви , цивилни и военни и 50 000 ранени . Иначе русуфилите се радвайте на малката си победна война

    Коментиран от #85, #102, #104

  • 84 Вирус

    8 6 Отговор
    Фатки и нюз този бъквоч може да си го ползват в тоалетната
  • 85 Тиква

    4 5 Отговор

    До коментар #83 от "🐘🐘🐘":

    Като се събудиш и се погледнеш сутрин в огледалото, си кажи, че има поне малко по-умни хора от теб.
  • 86 Как

    2 7 Отговор
    Бе голяма работа!Това са затворници и дали ще умрат в лагера или на бойното поле какво значение има. А и роднините могат да изкарат някое обезщетение. Те така и така са описани хора.
  • 87 Гост

    8 4 Отговор
    Безаналоговата армия която ползва затворници …
  • 88 Източна ромелия

    9 5 Отговор
    Само да попитам Дойче зелето, а какво стана с Окраинските затворници дето Зеления ги пусна на свобода още в началото и им раздаде безотчетно оръжие
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Баце

    12 4 Отговор
    Чета до някъде, първите десетина изречения и подсъзнателно, осъзнавам, че Гьобелс е жив и твори.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    7 1 Отговор
    Доброволците сключвали краткосрочни договори 😨След седмица роднините им ще плащат неустойка 😆
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Не УМЕН ПУ.РУ.фил.😕

    4 2 Отговор
    ....ми ЧЕ то качеството на един лейтенант СЕ равнява на качеството на една....компесаторна..ЛАДА..🤔.....кинопрегледи от в.с.в.....май май се оказаха....бутафория.....😀
  • 96 Г образен соросоид

    5 7 Отговор
    Бойня в Соледаре: ВСУшники сняли видео, за ними пришли «вагнеры» и сняли кадры с трупами этих боевиков (ФОТО, ВИДЕО 18+) Ето как Украйна побеждава нагледно ! в руская весна
  • 97 Сащисан

    2 6 Отговор
    Те нали украинците както правоверни католици са хуманни в отношенията си с пленниците?! Като хванат пленниците - водят ги на баня да ги напарят, после ги обличат с нови дрехи , после ги захранват със шчи и киевски котлет ...
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Иван

    2 5 Отговор
    Бойците на PMC продължават да обкръжават града, превземайки друго селище източно от Артемовск. Село Подгородное попадна под контрола на наемниците.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 8888

    0 5 Отговор

    До коментар #7 от "ЛИЛИ":

    И сайта Ф.екалния бг
  • 102 Американ

    8 0 Отговор

    До коментар #83 от "🐘🐘🐘":

    украйнците казаха че официално убити са над 131 000до вчера вече може да са към 135 000 воиника
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Източна ромелия

    6 5 Отговор

    До коментар #83 от "🐘🐘🐘":

    Да ти обясня в началото на СВО Русия навлезе с 150 000 войска, да може да е имало допълнение от 20-30 000 , ама някак нещата не се връзват за толкова убити войници от РФ
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Васил

    8 5 Отговор
    Така се бори с бедността Путлер праща на фронта бедните недъгавите болните пенсионерите и затворниците гениално.
  • 108 еее, хааа

    4 8 Отговор
    Скъпи кравари, май сте забравили, че окрайна е изсмукана държава подобно на с.македония и косово, които постояно създават проблеми. Едните тормозят сърбите, другите българите..и понеже, сме меки китки, ни е по лесно да мразим руснаците, за това ,че защитават сънародниците си.

    Коментиран от #109

  • 109 Хитър Петър

    5 2 Отговор

    До коментар #108 от "еее, хааа":

    Украйна няма нищо общо с Косово и Северна Македония, от историческа гледна точка. Киевска Рус е много по- стара държава от Московското Княжево. Когато московския княз Иван Грозни превзема Киев през 15-ти век се обявява за цар на цялата Рус и поданиците му започват да се наричат руснаци. Косово и Македония са създадени чак през 20-ти век. Учете история, другари.

    Коментиран от #110, #113, #115

  • 110 еее, хааа

    4 5 Отговор

    До коментар #109 от "Хитър Петър":

    Окрайна е има от 30-32 години на картата, бе селски. А идиотите от радата, които бутнаха статуята на Екатерина, дори не може да се нарекат и укри..кафа от кухи фоби.
  • 111 Баро

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЛИЛИ":

    А лили ще те сменявам с деси
  • 112 Наблюдателен

    7 2 Отговор
    По украински данни ,които са доста коректни 110 000 убити.

    Но украинците не взимат предвид жертвите на приятелски огън ,инциденти ,убийства ,самоубийства и др. в руската армия ,които са невероятни проценти,по високи от всяка друга армия в света . Даже сомалийската.

    Та реално загиналите са към 135 -150 000
  • 113 артишок

    2 6 Отговор

    До коментар #109 от "Хитър Петър":

    Хитрия с тая киевска Рус, все едно да кажеш, че Вардаска македония е македонска.Много ама много си.... /цензура/
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Баро

    8 3 Отговор

    До коментар #109 от "Хитър Петър":

    Откраднаха името на държавата си откраднаха и азбуката си откраднаха и атомната бомба откраднаха и цялата техника на запада започвам да се съмнявам че и самовара е тяхно творение какво да ги правиш рибари и лодкари те и лодките са изкопирали отнякъде даже през по-миналия век са искали да откраднат и френския език на французите

    Коментиран от #117

  • 116 Баро

    4 3 Отговор

    До коментар #105 от "стоян георгиев":

    И със сняг и без сняг на снимката пак ще има същия руски отпадък
  • 117 !!!!!??

    2 5 Отговор

    До коментар #115 от "Баро":

    за самовара са откраднали са мозъчните ти клетки май.. Кой прати българи в космоса бе суджук, с какви реактори си топлиш задника ?
  • 118 Макеевка

    9 3 Отговор
    Новата Макеевка се казва Гавриловка където е ударена казарма и щаб с 1000 войници и офицери

    Въоръжените сили на Украйна отново удариха базата на руските нашественици. Този път целта беше местоположението на нашествениците в село Гавриловка , Херсонска област. Имаше до 1000 руски военни.

    Това съобщават украинският военен журналист Андрий Цаплиенко в телеграм каналът Николаевский Ванек, както и редица украински медии.


    Има много убити и безследно изчезнали .
    Утре ще се знаят повече подробности.

    С 12 ракети е била ударена базата в 05:00 сутринта
  • 119 Путинче

    7 2 Отговор
    Не мога да повярвам че 2-та пк сила армия с щат над 1 млн военни опира до мобилизация на 300 000 цивилни и ги хвърля в боя. Очаквах че тези хора ще ги обучат набързо и ще ги пратят да заместят професионални обучени военни които ще отидат в Украйна. Обаче не - хвърлиха ги за пушечно месо направо на първа линия. Само да си представи човек че в САЩ почнеха така да мобилизират цивилни какво щеше да стане. Това само показва колко са зле руснаците откъм щат и обучени хора в армията.

    Коментиран от #143

  • 120 Вагнер възкръснаха ли

    8 2 Отговор
    А край Соледар ЧВК Вагнер се изморили и полегнали


    Има поне 200 убити . Има снимки. Голям пердах за кой ли път.
  • 121 Деси

    3 1 Отговор
    Ихааа какво яко дуло на снимката.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Гинете, бе!

    5 1 Отговор
    Путлеристи изоглавени!

    Коментиран от #128

  • 128 Сашо

    0 0 Отговор

    До коментар #127 от "Гинете, бе!":

    Не дождетесь!
  • 129 Сашо

    0 0 Отговор
    А есть кто-нибудь в България, кто пишет правду?
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Сашо

    0 1 Отговор
    Дерьмократия США. Только лъж. Я это видел в 2008

    Коментиран от #135

  • 132 Сашо

    0 0 Отговор
    Оруэлл "1984"
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Сашо

    0 0 Отговор
    С наступающим братушки!

  • 135 Със знаме Акуафреш

    0 0 Отговор

    До коментар #131 от "Сашо":

    Сашенка връщай се в Якутия да лепиш скулптори от навоз.

    В САЩ си бил насън .

    Коментиран от #137, #138, #139, #140

  • 136 Сашо

    0 0 Отговор
    Я живу в частном доме. Плачу зимой за гази электричество 30$. Получаю парички 1000$/ Кому вы сделали хуже? Продуктов полно, русских. Западной отравы не стало
  • 137 Сашо

    0 0 Отговор

    До коментар #135 от "Със знаме Акуафреш":

    Краснодарский край. Кубань. Другой берег Черного моря
  • 138 Сашо

    0 0 Отговор

    До коментар #135 от "Със знаме Акуафреш":

    До Якутии не доехал. Работал в Новом Уренгое. Газ для Европы добывал. И многобратушек тоже там было. Раньше
  • 139 Сашо

    0 0 Отговор

    До коментар #135 от "Със знаме Акуафреш":

    В Руссия си бил насън
  • 140 Сашо

    0 0 Отговор

    До коментар #135 от "Със знаме Акуафреш":

    сащ для Вас икона? Южный поток отдали Эрдогану. Теперь у турок газ будете покупать. А моги сами продавать. Атомная станция Козлодуй, Белене? А в магазинах у вас много болгарских продуктов? Сколько сортов сирене?
  • 141 Сашо

    0 0 Отговор
    Вы придаток сащ. Промышленность не развивается, и никто вам не позволит ее развивать. Сельское хозяйство опустили. Живете на подачки сащ и европы
  • 142 Сашо

    0 0 Отговор
    Прогуляйся по русским сайтам, сколько за год открылось новых производств, сколько появилось рабочих мест. Какие технологии разработали в атомной промышленности. Сколько ледоколов для Арктиктики спустили на воду, а сколько в сащ. И это только поверхностно........

    Коментиран от #145

  • 143 Сашо

    0 0 Отговор

    До коментар #119 от "Путинче":

    100-500. А можно 100 000-500 000 ; - ))))))))

    Коментиран от #144

  • 144 Сашо

    0 0 Отговор

    До коментар #143 от "Сашо":

    Взгляни на карту России. Всего 1 500 000 военных. При СССР было 5 000 000

    Коментиран от #149

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Сашо

    0 0 Отговор
    Да ладно )))). А свобода слова? Демократия? Няма ништо?
  • 147 Сашо

    0 0 Отговор
    Не интересно с вами. Правды боитесь. Пару вопросов и посыпались
  • 148 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    тук се появи някакъв русофоб под моя ник Стоян Георгиев и пише русофобски коментари, всъщност той е украинец избягал в България и от там пише коментари пълни с хейт
  • 149 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #144 от "Сашо":

    Онзи от запада, не излиза от фитнеса; другият от русията, не слиза от печката. При 1:1 кой има повече шансове. Само с патриотарски речи и лозунги не става - трябва да имаш здрав народ, ако искаш да воюваш.

    Коментиран от #150, #151, #152

  • 150 Сашо

    0 0 Отговор

    До коментар #149 от "Рико":

    Лозунги остались в прошлом. Сейчас ВЕРА ПРАВОСЛАВНАЯ!!!! Вы забыли что это такое. Вы забыли ГЕРОЕВ ШИПКИ. Русских и болгар. Повелись на европейский хотдог. Вспомнити кем вы были. Станьте независимыми. И все у вас наладится. Роман Филлипов, Сирия,"Это вам за пацанов" - тоже лозунги? Найди в ютубе.А сейчас эти твари уже на Украине, на вашей стороне
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: