Отидете към основна версия

6 720 59

Украйна обяви аварийно спиране на електроснабдяването в южните и югоизточните райони

  • украйна-
  • ток-
  • електричество-
  • война-
  • русия

Работниците в енергийния отрасъл полагат усилия да поправят електропроводите и да възстановят производствения капацитет след атаките, но студеното зимно време задълбочава проблемите

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна обяви днес аварийно спиране на електроснабдяването в южните и в югоизточните райони на страната, тъй като ниските температури и лошите метеорологични условия претовариха силно повредената енергийна система, предаде Ройтерс, като се позова на официални лица.

Спирането на електроснабдяването е знак за това колко отслабена е украинската енергийна система, след като от три месеца е подложена на атаки с руски ракети и дронове. Официални лица казаха, че около 40 процента от системата е повредена.

Операторът на украинската електропреносна система "Укренерго" каза, че аварийно спиране на електроснабдяването е имало в Днепропетровска и Харковска област, а в други области продължава да действа режим на тока.

"Принудени сме да го направим, за да избегнем сериозни инциденти и за да поддържаме стабилната работа на системата. Тя още не е възстановена от вражеските удари и има сериозен дефицит на капацитет. Сега заради студеното време потреблението се е увеличило много", написа в "Телеграм" губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко.

Работниците в енергийния отрасъл полагат усилия да поправят електропроводите и да възстановят производствения капацитет след атаките, но студеното зимно време задълбочава проблемите.

"Укренерго" каза, че силните ветрове са повредили мрежата в някои райони. Ситуацията с електроснабдяването в районите около фронтовата линия и на юг е усложнена заради обхвата на щетите, нанесени по време на тежките боеве, добави още операторът.

Сергей Коваленко, директор на енергийния оператор "Ясно", публикува на страницата си във "Фейсбук", че "с всеки 5 градуса понижаване на температурите към потреблението на ток се добавят 200 мегавата".

"Производството няма да се увеличи, но потреблението ще нарасне. Това значи, че дефицитът расте", каза Коваленко и призова гражданите да се подготвят за прекъсвания на тока до края на март.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: