Отидете към основна версия

5 284 159

Русия трябва да загуби войната, каза президентът на Полша

  • украйна-
  • русия-
  • полша-
  • война-
  • анджей дуда

Надявам се, че Германия също ще даде танкове на Украйна, каза той

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия трябва да загуби войната, заяви полският президент Анджей Дуда, предаде за БТА полската агенция ПАП.

Дуда каза това днес на брифинг в Давос, Швейцария, където участва в тазгодишното издание на Световния икономически форум. Полският президент каза, че руската инвазия се е провалила и че обхватът на действията на Русия в Украйна е бил ограничен.

„В момента Русия по-скоро мисли как да се измъкне невредима от цялата ситуация“, изтъкна той. "На Русия не бива да се позволява да се измъкне невредима..., т.е. с усещането, че е спечелила нещо, че е постигнала някакъв успех", каза Дуда.

"За да бъде Русия безопасна за света, тя трябва да се провали в тази война", подчерта той, като предупреди, че ако Русия победи, то тя "скоро ще започне следваща война". Дуда коментира и решението на Полша да дари на Украйна танкове „Леопард“, купени от Германия, като част от по-широка международна коалиция.

„Надявам се, че Германия също ще даде танкове на Украйна и че заедно със съюзниците ни ще съберем значителен брой от тях, като по този начин ще окажем подкрепа на защитниците на Украйна“, каза той. Германия държи лиценза за износ на танкове „Леопард“ и по тази причина Полша се нуждае от одобрението от Берлин, за да изпрати такива в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 96 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: