Отидете към основна версия

1 199 22

Ердоган: Гърция да спре да въоръжава островите в Егейско море

  • гърция-
  • турция-
  • нарушение-
  • договор-
  • въоръжение

"Гърция нарушава международните споразумения, в частност Лозанския договор.."

Източник: Shutterstock

"Гърция нарушава международните споразумения, в частност Лозанския договор, като въоръжава островите в Егейско море, които са с демилитаризиран статут и в близост до континенталната част на Турция." Това заяви турският президент, Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от в. "Хюриет".

"Виждаме, че гръцките власти не спазват Лозанския и други договори. Какво гласят тези договори? Тези острови не могат да бъдат въоръжавани", подчерта той пред репортери в Истанбул.

Коментарът на Ердоган беше в отговор на изявлението на гръцкия премиер, Кириакос Мицотакис. Преди ден, на Световния икономически форум в Давос, той заяви, че Атина не иска война с Анкара и двете страни трябва да могат да разрешат своите разногласия относно морските територии в Егейско море и Източното Средиземноморие. Същевременно обаче, Мицотакис подчерта, че преговорите с Ердоган могат да се окажат трудни.

"Мицотакис говори по този начин, но думите му не са достатъчни, за да определят съдбата на региона", подчерта Ердоган и затвърди дългосрочната позиция на Анкара относно усилията на Атина да въоръжи островите в близост до континенталната част на Турция.

"Въоръжавайки тези острови, Гърция нарушава Лозанския и други договори. Но ние предприемаме необходимите стъпки в международните организации, на правилното място и в точното време", увери той.

Турция и Гърция отдавна са в конфликт по отношение на териториалните си води в Егейско и Средиземно море, където претенциите на двете страни за суверенни права се припокриват, цитира news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: