Отидете към основна версия

5 280 203

Путин: Германия още е окупирана от САЩ

  • владимир путин-
  • германия-
  • сащ-
  • нато-
  • русия-
  • ссср-
  • втора световна война

След Втората световна война Германия никога не е била "суверенна държава", твърди Путин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Русия Владимир Путин заяви днес, че американските войски в Германия са "окупационни сили от правна гледна точка и по същество", предаде БГНЕС.

На среща със студенти в Московския държавен университет по случай Деня на студента Путин припомни, че след Втората световна война Германия е била разделена на четири сектора - американски, британски, френски и съветски. "Съветският съюз официализира прекратяването на този окупационен статут, но САЩ не го направиха. И, строго погледнато, от правна гледна точка и на практика, на територията на Федералната република (Германия) са разположени американски окупационни войски", каза Путин.

Той отбеляза, че дори някои германски политици признават, че след Втората световна война Германия никога не е била "суверенна държава в пълния смисъл на думата". "Това не е мое твърдение, това го казват видни, искам да го подчертая, не руски, а германски ориентирани политици, те директно говорят за това", подчерта той.

Путин добави, че съветските войски доброволно са напуснали Австрия и че Русия, като правоприемник на Съветския съюз, е встъпила като гарант на австрийската конституция и неутралния статут на страната. "Що се отнася до другите европейски държави, ситуацията (позицията им спрямо Австрия) е сложна", отбеляза той.

Путин смята, че мнението на обикновените европейски граждани за Русия не се е променило, за разлика от мнението на европейските елити, които "често служат не на собствените си национални интереси, а на интересите на трети страни". По отношение на ситуацията в Украйна, Путин отново повтори, че целта на руската "специална военна операция" е защитата на народа и самата Русия от заплахите, които са създадени на "историческите и прилежащите територии" на страната. Путин отбеляза, че Русия е част от световната култура, и то значителна, а нейната особеност е, че се е формирала като многонационална, многоконфесионална държава и това многообразие е нейният "културен код", "погълнат с майчиното мляко".

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 96 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания