Отидете към основна версия

807 13

Енергийна сигурност! Белгия преценява дали да удължи живота на най-старите си ядрени реактори

  • белгия-
  • аец-
  • ядрена централа-
  • ядрена енергетика

Прегледът, поискан от правителството, трябва да приключи до края на март, като се очаква да определи дали наличното гориво в реакторите може да се изразходва по различен начин или как може да се добави ново гориво

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Белгийското правителство разпореди да се изготви оценка дали трите най-стари ядрени реактора в страната могат да работят още две години - до 2027 г. на фона на опасения относно сигурността на енергийните доставки, съобщи белгийската информационна агенция Белга, цитирана от ДПА, пише БТА.

Трите реактора, които са в експлоатация от 1975 г., първоначално трябваше да бъдат спрени още през 2015 г., но животът им бе удължен до 2025 г. спрямо решения на последвалите прегледи на плановете за поетапното спиране на ядрените мощности в Белгия.

Предвид подновените опасения относно сигурността на енергийните доставки в цяла Европа, миналата година Белгия реши да задържи два други реактора за по-дълго от планираното, като измести датата на окончателното затваряне на всичките си ядрени мощности до 2035 г.

Прегледът, поискан днес от правителството, трябва да приключи до края на март, като се очаква да определи дали наличното гориво в реакторите може да се изразходва по различен начин или как може да се добави ново гориво, за да се продължи употребата на реакторите.

Белгия има две атомни електроцентрали, които при максимален капацитет са имали общо седем реактора. Два от тях неотдавна бяха изключени от електропреносната мрежата на страната.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: