Отидете към основна версия

2 055 25

Трагедията в Турция и Сирия е неописуема: над 5000 жертви

  • земетресение-
  • трус-
  • жертви-
  • загинали-
  • турция-
  • сирия

Жертвите на мощното земетресение вече са над 5000

Снимка: БГНЕС/ EPA

След мощните земетресения в Турция и Сирия броят на загиналите нарасна до 5000 души. От турския орган за борба с бедствията Afad съобщиха, че жертвите в страната са близо 3400. Над 20 000 са ранените.

Расте броят на жертвите и в съседна Сирия. По данни на здравното министерство и на спасителната организация "Бели каски" в Сирия са загинали най-малко 1600 души.

Стотици семейства са затрупани под развалините

Повече от 3600 души са ранени в Сирия, а стотици сгради са се срутили. Предполага се, че стотици семейства все още са затрупани под развалините на разрушените сгради. Междувременно ново земетресение с магнитуд 5,6 разтърси централната част на Турция.

Издирването на оцелели продължава

Местни хора, роднини и спасители продължиха да издирват затрупани под развалините до късно през нощта. В понеделник вечерта турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа съобщи в Туитър, че Министерството на здравеопазването е изпратило 4200 помощници и спасители в района на бедствието.

Видеоклип, публикуван от държавната информационна Анадолска агенция, показва как в тъмата спасяват човек от развалините на шестетажна сграда в югоизточния турски град Шанлъурфа. А държавната телевизия TRT сподели видео, на което се вижда как през сълзи на радост пожарникари спасяват малко дете от развалините в град Малатия. Издирването на оцелели продължава. Трагедията в Турция и Сирия е неописуема.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: