Отидете към основна версия

6 101 167

Украйна може да получи изтребители от Великобритания

  • изтребители-
  • риши сунак-
  • украйна-
  • великобритания-
  • нато-
  • война-
  • русия-
  • самолети

Лондон не изключва възможността да въоръжи Украйна с модерни западни изтребители

Снимка: Shutterstock

Великобритания не изключва възможността да достави на Украйна модерни бойни изтребители, предаде Би Би Си.

Британският премиер Риши Сунак бе попитан на съвместната пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски дали Киев ще получи изтребители от Лондон, за да се защити от руския агресор. „Нищо [по отношение на военната помощ] не е изключено. Що се отнася до бойната авиация, разбира се, обсъждаме и това... Поради това обявихме днес, че ще обучим украински пилоти по стандартите на НАТО“, заяви британският премиер. Риши Сунак обеща на Зеленски да ускори доставките на оръжие за ЗСУ.

Великобритания обяви по-рано днес, че незабавно ще увеличи военните си доставки за Украйна, за да ѝ помогне да отблъсне засилващата се руска офанзива и обеща, че ще обучава украински пилоти. Украйна призова западните си приятели освен танкове да ѝ дадат и бойни изтребители в битката срещу окупаторите.

"Русия ще загуби", заяви Володомир Зеленски по време на обръщението си към британските депутати в Уестминстър. "След като спечелим заедно, всеки агресор ще знае какво го очаква, ако нападне международния ред", каза още Зеленски. Украинският президент е на посещение в столицата Лондон днес. Това е едва второто му пътуване в чужбина от началото на руската пълномащабна агресия срещу Украйна. В края на 2022 година той пътува до САЩ. Зеленски каза, че очаква скоро Украйна да получи и западни изтребители.

Великобритания иска да започне да обучава украински бойни пилоти възможно по-скоро, каза днес говорител на премиера Риши Сунак, цитиран от "Ройтерс". „Надяваме се първите украински пилоти да пристигнат за обучение през пролетта, очевидно е, че искаме то да започне възможно по-скоро“, каза пред репортери говорителят и добави, че все още не е взето решение дали на Украйна ще бъдат изпратени бойни самолети. „Премиерът е поръчал на министъра на отбраната да проучи какви изтребители бихме могли да дадем, но трябва да е ясно, че това е по-скоро дългосрочно решение, не способности в краткосрочен план, от каквито в момента Украйна се нуждае най-много“, каза още той.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 84 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: