Отидете към основна версия

1 314 12

Ердоган: Над 18 990 души са загинали в опустошителните земетресения в Южна Турция

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • рихтер-
  • земетресение

Повече от 140 000 души здравен персонал работят в момента в засегнатите от земетресенията райони, съобщиха здравни представители

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-малко 18 991 души са загинали, а 75 523 са ранени в резултат на двете силни земетресения, които разтърсиха Южна Турция в понеделник, съобщи днес в окръг Адъяман турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция, пише БТА.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш засегнаха над 13 милиона души в 10 окръга, сред които Адана, Адъяман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османийе и Шанлъурфа.

Най-малко 121 128 спасители работят в момента на терен, според данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Общо 80 863 души са евакуирани от засегнатите от земетресенията райони, посочи още АФАД в съобщение, уточнявайки, че 6810 чуждестранни служители са разположени в зоната на бедствието.

Досега президентски самолети са транспортирали 126 ранени, включително 16 малки деца, до болници в Анкара.

Над 140 000 души здравен персонал работят в момента в засегнатите от земетресенията райони, съобщиха здравни представители.

Министерството на външните работи заяви, че общо 97 страни са предложили помощ и че издирвателно-спасителни екипи от 61 държави в момента работят на терен.

Освен спасителни екипи в засегнатите райони бяха изпратени одеяла, палатки, храна и екипи за психологическа подкрепа, както и 12 241 превозни средства, включително багери, трактори и булдозери.

Общо 97 973 семейни палатки са издигнати, за да приютят оцелелите, съобщиха от властите.

Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум заяви, че страната ще започне "най-голямата мобилизация за осигуряване на жилища при бедствия" в историята на Република Турция едновременно в 10-те окръга.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: