Отидете към основна версия

894 5

Унгария праща делегация в Швеция и Финландия, заради споровете около присъединяването им към НАТО

  • мате кочиш-
  • унгария-
  • нато-
  • швеция-
  • финландия

Не се очаква пътуването да забави обсъждането на ратифицирането на кандидатурите на двете страни

Унгария планира да изпрати делегация в Швеция и Финландия, за да разреши "политическите спорове", които породиха съмнения сред някои унгарски депутати около въпроса дали да подкрепят кандидатурите на двете скандинавски страни за членство в НАТО, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Председателят на парламентарната група на ФИДЕС Мате Кочиш, заяви по време на брифинг, че в рамките на фракцията е възникнал "сериозен дебат“ относно присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, съобщи Унгарската телеграфна агенция (МТИ).

По думите му някои депутати от управляващата партия са възмутени от това, че "през последните години политиците от тези страни са обиждали Унгария по груб, необоснован и често вулгарен начин, а сега искат услуга".

Парламентарна делегация ще пътува до Швеция и Финландия, за да изясни позициите им, каза Кочиш. Не се очаква пътуването да забави обсъждането на ратифицирането на кандидатурите на двете страни за членство в НАТО в унгарския парламент, които са насрочени за следващата седмица, допълни той.

Очакваше се унгарският парламент да гласува допускането на Финландия и Швеция до НАТО в края на миналата година. Процесът обаче беше забавен няколко пъти заради пренатоварения според правителството парламентарен дневен ред. Депутатите гласуваха законодателство, чиято цел беше да се освободят замразени от ЕС средства по плана за възстановяване от пандемията.

Кочиш вчера заяви, че премиерът Виктор Орбан се е ангажирал с приемането на двете страни, но че някои членове на неговата партия ФИДЕС са разделени, като някои твърдят, че разширяването на НАТО "може да представлява ескалация на съществуващия конфликт“.

"Ние сме ангажирани с поддържането, разширяването и укрепването както на НАТО, така и на европейската общност", каза Кочиш.

По-рано този месец унгарският външен министър Петер Сиярто защити отказа на Турция да ратифицира шведската кандидатура за членство в НАТО, като заяви, че Стокхолм трябва да "действа по различен начин“, ако иска да си осигури подкрепата на Анкара.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: