Отидете към основна версия

1 789 10

Проблеми! Евакуират болници в Истанбул заради структурни повреди след силните земетресения в страната

  • истанбул-
  • турция-
  • земетресение-
  • рихтер-
  • реджеп ердоган

Земетресенията отнеха живота на 44 374 души само в Турция, според правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Властите в Истанбул започнаха да евакуират две градски болници поради структурни повреди и намалено ниво на безопасност, причинени от скорошните мощни земетресения, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Пациентите в държавната болница Кягътхане ще бъдат преместени в болница в квартал Шишли“, каза турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа в Хатай днес.

Той добави, че преместването ще бъде завършено след няколко дни.

„Университетската болница Джеррахпаша в Истанбул също ще бъде евакуирана“, съобщи Коджа.

Болницата Джеррахпаша съобщи вчера, че безопасността в нейните сгради е била повторно проверена след опустошителните земетресения в Южна Турция на 6 февруари. „Голяма част от болничния комплекс не премина проверката, така че операциите не могат да продължат“, съобщиха от болницата. Това се отнася за 800 легла за вътрешни болести и хирургия, 32 операционни зали и отделения за интензивно лечение и диализа. Общо 105 000 квадратни метра помещения вече не могат да се използват.

Земетресенията отнеха живота на 44 374 души само в Турция, според правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), докато в съседна Сирия досега е съобщено за 5900 смъртни случая. Почти 29 милиона души в двете страни са засегнати от бедствието.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: