Отидете към основна версия

8 712 175

Украйна разкри името на екзекутирания войник, произнесъл „Слава на Украйна“. Обеща отмъщение

  • екзекуция-
  • олександър мациевски-
  • александър мациевски-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • сбу-
  • слава на украйна-
  • отмъщение

Ще направим всичко, за да накараме тези нечовеци да си понесат заслуженото наказание, обяви Киев

Разследващите от Службата за сигурност на Украйна установиха, че украинският войник, застрелян след произнасянето на „Слава на Украйна!”, е снайперист от 163-ти батальон на 119-та отделна бригада на Териториалната отбрана на Черниговска област Олександър Игорович Мациевски.

Беше възможно окончателно да се потвърдят данните след комплекс от следствени действия, включващи комуникация с роднини на починалия, както и обработка на фото и видео материали. Освен това СБУ получи заключението на съдебномедицинска портретна експертиза, която потвърди, че войникът от видеото е именно Олександър Мациевски.

„Това е истински Герой, който дори и изправен пред смъртта показа на целия свят какво е украински характер и непримиримост. Именно тези войници защитават нашата земя днес, което означава, че врагът със сигурност ще бъде победен. Защото Великата победа на Украйна се състои от героични дела на хора като Олександър Мациевски. Слава на героя! Слава на героите! Слава на Украйна!", отбеляза ръководителят на СБУ Васил Малюк.

Шефът на Службата за сигурност добави, че спецслужбата работи по установяването на окупаторите, извършили това кървавото престъпление. „Ще направим всичко, за да накараме тези нечовеци да си понесат заслуженото наказание“, подчерта Васил Малюк.

Олександър Мациевски е бил повикан на военна служба през март 2022 г. От края на декември той се смяташе за изчезнал край селището Красна гора в Донецка област. Както успя да установи СБУ, Олександър Мациевски е бил застрелян на 30 декември 2022 г. В момента СБУ предприема комплексни мерки за установяване на руските военнослужещи, извършили това престъпление. Досъдебното разследване се води по чл. 438 от Наказателния кодекс на Украйна (нарушение на законите и обичаите на войната). Разследването се провежда под процесуалното ръководство на Главна прокуратура.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: