Отидете към основна версия

6 034 73

Американски адмирал: Международният ред е подложен на директна атака

  • си дзинпин-
  • джон акилино-
  • китай-
  • сащ-
  • адмирал-
  • отбрана-
  • тайван

Епохата на глобализацията се е превърнала в епоха на "подновена конкуренция между великите сили"

Снимка: Shutterstock

Началникът на Индо-тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ адмирал Джон Акилино каза, че Вашингтон нито се стреми да възпре Китай, нито иска да предизвиква конфликти в региона, но ще предприеме действия срещу натиска, принудата и тормоза от страна на авторитарните режими, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

По време на лекция в Сингапур Акилино заяви, че епохата на глобализацията се е превърнала в епоха на "подновена конкуренция между великите сили", при която средата за сигурност оказва влияние върху икономиката, търговията и инвестициите. "Моята тревога е свързана с това, че основата на този базиран на правила международен ред е подложена на директна атака от страна на авторитарни режими", каза той, без да споменава конкретни държави, въпреки че отбеляза неотдавнашните действия на Китай за установяване на влияние на Соломоновите острови.

Сключеният преди година съюз за сигурност между Китай и Соломоновите острови предизвика безпокойство в южната част на Тихия океан, като мнозина изразиха опасения, че това може да доведе до мащабно военно натрупване. По време на лекцията Акилино говори и за недоволството на Китай относно американските кораби и самолети в Тайванския проток, след като Пекин поднови заплахите си срещу Тайван. Китай смята острова за своя територия. Макар че САЩ нито търсят повод за конфликт, нито подкрепят независимостта на Тайван, Акилино заяви, че армията ще продължи да "лети, плава и действа" в региона, за да отстоява не само свободното корабоплаване, но и цялостната свобода на всички страни.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 82 гласа.

Свързани новини