Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Март, 2023 09:40 1 869 31

Путин разчита повече от всякога на своя китайски "приятел"

  • си дзинпин-
  • китай-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • сащ-
  • москва

Очаква се китайският президент да окаже на Путин умерена подкрепа

Путин разчита повече от всякога на своя китайски "приятел" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир "Путин приветства готовността на Китай да играе "конструктивна роля" в разрешаването на кризата в Украйна", гласи заглавие на британския в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Путин определи Си Цзинпин като "добър стар приятел" в статия за китайски вестник и изрази "големи надежди" за предстоящото му тридневно официално посещение в Москва. Пристигането на китайския лидер се очаква само дни, след като Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на руския президент по обвинение във военни престъпления. Нито Китай, нито Русия обаче признават юрисдикцията на съда.

Още новини от Украйна

В статията Путин казва: "Благодарни сме за балансираната позиция на Китай във връзка със събитията, които се случват в Украйна, за разбирането на тяхната предистория и истинските причини. Приветстваме желанието на Китай да играе конструктивна роля в разрешаването на кризата". Си и Путин сключиха споразумение за партньорство "без граници" седмици преди нашествието миналата година. Китай публично запази неутралитет в конфликта, като същевременно критикува западните санкции срещу Русия и потвърждава тесните си връзки с Москва, припомня в. "Гардиън".

"Очаква се китайският президент да окаже на Путин умерена подкрепа" на тази среща, смята френският в. "Монд". Изолиран от Запада и притиснат военно от силите на Киев, руският президент разчита повече от всякога на своя китайски "приятел". Но макар че Си показва, че държи на тези отношения, той не заема ясна позиция по войната в Украйна. "За Си Цзинпин новият свят минава през Москва", пише от своя страна френският в. "Либерасион". Започващото днес тридневно посещение на китайския президент пристига в Москва има за цел да укрепи отношенията с Владимир Путин.

Едно партньорство, доминирано от режима в Пекин, който възнамерява да промени международния ред в своя полза, подчертава френското издание. "Новата ера" в стратегическите отношения, която се очакваше според думите на Кремъл, започва обаче малко неловко. Но заповедта за арест на Владимир Путин, издадена няколко часа по-късно от Международния наказателен съд (МНС) за военното престъпление "незаконна депортация" на украински деца, донякъде развали настроението.

Преди първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна Китай започна офанзива в сферата на публичната дипломация, за да си върне контрола върху дискурса за конфликта и в опит да отхвърли обвиненията, че е застанал на страната на Москва, отбелязва в. "Вашингтон пост". В същото време Пекин обвинява САЩ, че са превърнали конфликта в "марионетна" война. Повечето позиции, изложени от китайските официални лица в поредица от речи и документи тази седмица, не са нови, но те показват отново защо Пекин продължава да подкрепя Москва, макар да изразява "дълбока загриженост" от конфликта: той смята, че САЩ, а не Русия, са в основата на глобалната несигурност, включително в Украйна. Китай настоява, че е неутрален в конфликта, но тези твърдения редовно влизат в противоречие с дипломатическата му подкрепа за Русия, посочва американското издание.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СталиН

    17 9 Отговор
    Евреите са бесни на Путин,защото им спря бизнес за милиарди като спаси десетки хиляди деца от сигурна смърт, еврейската мафия отвлякоха 57 000 украински деца към израелските клиники за трансплантация.Израел е световната столица на нелегалните трансплантации ,като хора от цял свят могат да си поръчат трансплантация на каквито органи имат нужда,като цената е над 100 000 $ ,основните донори са Украйна още от 2014 година и Бангладеш

    Коментиран от #14

  • 2 КОНТРАТА

    15 6 Отговор
    А говдарите разчитат повече от всякога на ЕС който с донорство на средства ще се опита да ги спаси от фалита.

    Коментиран от #11, #16

  • 3 Гост

    11 1 Отговор
    То се очакваше да не отиде ама ще иде, а каква ще е подкрепата и какво ще си кажат няма да е достояние за медиите повярвайте ми.
  • 4 Българин

    16 8 Отговор
    САЩ загубиха тази война! Сбогом USD!
  • 5 Мда

    11 12 Отговор
    Голямо мазнене на китайчето, че без него е пътник.
  • 6 12343211

    9 1 Отговор
    Умерена политика, но с твърдо отстояване.
  • 7 9003

    5 8 Отговор
    Много е важен Китай за Руската Федерация ако нежса китайците руснаците ще останат без петрол и газ, алуминий, стомана, уран, жито, месо, дървесина, въглища, злато, диаманти, среброто, мед, че в Русия вс свърши, а Китай е пълен с природни залежи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Верно ли

    10 5 Отговор
    Ххаахахах, "умерена подкрепа", а? Онзи ден Си за пръв път нахока краварите преко в очи, което изобщо не е специфично за китайците, тези се правят, че дъжд ги вали!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 И как да стане?

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "КОНТРАТА":

    Да фалира ЕС? Европа да не сме червен кръст, фондация? А и икономически състоянието на Европа в момента не е завидно. Какво имаме? Ноухау ли вече? Индустрия? Е още ми говорете за зелени неща и еко и там не знам какво си....
  • 12 Чучелото путин

    9 6 Отговор
    Хванал се като удавни за сламка,китайците не са забравили че бяха нападнати от раша
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А ние

    4 4 Отговор
    За пореден път сме на губещата страна.

    Коментиран от #19

  • 16 Дааа

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "КОНТРАТА":

    Укринъ няма на кой да разчита! Банкрутиралата банда на ЛГБТ само ги лъготи! Друго си е Китай да ти е съюзник.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Прокопий

    4 3 Отговор
    Какво е "сорос"?
    Нефлени ви опорките, нефелни ви и пропагандите... Апендикса на цивилизацията - русофилите и бащицата им от бункера, фашиста кагебеец Путлер...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Московийски пропагандатор

    4 2 Отговор
    Какво приятелство? Китайците гледат ниския с снизхождение.
  • 21 Некой си

    5 5 Отговор
    С парите, които струва на Путлер часовника, биха се газифицирали поне 4 села в Далечния, пък и по-близкия Изток..Днес, вече 23 години от Третото хилядолетие, в РФ са газифицирани едва има-няма 10% от руските домакинства... Иначе всеки ден война в Украйна струва на Русия над 1млрд$..а на каква ли сума ще възлезнат дължимите репарации които московитите ще плащат..не ми се мисли.

    Коментиран от #24, #28

  • 22 Сотир

    1 4 Отговор
    Ареста е декларативен, но не и реален като възможност. Президентът има имунитет. Все едно да арестуваш дипломат - не може. Можеш да го задържиш за 1-2 минути и толкова. Относно новият ред - да, това е задачата на срещата. Какво ще става във финансите и икономиките по света. Хегемона се олюлява лекичко, но след дедмица, или месец не е ясно как ще е. В същото време той не бива да рухва. Трябва да стои, защото на него се крепи световното движение на пари капитали. 3-тата вс.в. е в ход, и това води до групиране и размествания по шахматната дъска.
  • 23 ИНЖ

    1 1 Отговор
    С такъв "приятел" като КНР врагове не ти трябват....
  • 24 От страни

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Некой си":

    Брех как си се загрижил за руските домакинства и за часовника на Путин? Що не си бръкнеш в своя джоб и там да човръкаш? Ми мисля си че в джоба е дупка и най много да набараш две топки и да играеш моникс. Ако не зарчи тия пари за война няма да съществува държавата му. така че не им бери грижа на русняците кво да правят.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Путин

    3 1 Отговор
    има за приятел китайският лидер БЕЗ КАВИЧКИ. С кавички приаятели са краварите на ВСЯКА една държава по света.Сега прецакват укрите и ще се стараят до последния украинец да се борят срещу Русия. Днес си го казаха за сетен път, че не искат преговори, а война.

    Колкото искате злобейте по повод на двамата държавници, като имате пари за пропаганда. Но тя ви е глупава и няма да ви помогне! Тя няма да промени факта, че големи сили като Русия, Китай Индия, са срещу интриганта САЩ и става нов свтовен ред! И процесът е вече необратим!
  • 27 хахаха

    2 1 Отговор
    МНС да не разчита , че Си ще арестува В.Путин и ще им го предаде.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Рамщайн каза

    0 2 Отговор
    Искате ли да ви пратят на фронта.Искате ли да се биете под флага на дъгата на изток.Искате ли да изгниете в украинската кал,за някакви си ценности.Гласувайте за Киро и Кокорчо-,, мъжът,,-с главна буква.
  • 30 Сър Пичук

    3 1 Отговор
    В политиката няма приятелство, там всичко е интерес.
    Си бавно и търпеливо увива примката около шията на Русия и това "приятелство" ще и струва много, много скъпо.
  • 31 Тити

    0 0 Отговор
    Смешници Путлер е пътник на Китайците не може да се разчита.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания