Отидете към основна версия

6 072 125

Руски курорт на бунт! Не иска да става гробище на бойци от "Вагнер"

  • вагнер-
  • русия-
  • евгений пригожин-
  • войници-
  • горячий ключ

Основателят на ЧВК Евгений Пригожин отговори със заплаха, че в такъв случай ще занесат ковчезите с телата на загиналите в дома на кмета

Снимка: YouTube

В село Бакинско в Краснодарския край погребват членове на ЧВК "Вагнер". Ден по-рано избухва скандал: местните власти се противопоставят на погребенията. Кметът на Горячий ключ, Сергей Белополски, се противопостави на погребенията, тъй като "не е правилно курортният град Горячий ключ да се превръща в място за масово погребване на бойци".

Основателят на ЧВК Евгений Пригожин отговори със заплаха, че в такъв случай ще занесат ковчезите с телата на загиналите в дома на кмета. "Бойците от ЧМК "Вагнер" защитават интересите на Русия. Те умират за нашата майка Родина, а получават спънки навсякъде, от дъртите чиновници", възмути се той.

Погребението все пак се състоя. Според местните медии, които публикуват снимки в Телеграм каналите си, на погребението са присъствали стотици хора, включително дошли и от други градове. На снимките се виждат редици с гробове, десетки предполагаемо, тъй като не се и съобщава броят на погребенията, които са извършени. На гробовете са поставени венци с отличителните за "Вагнер" цветове.

На погребението са присъствали и депутати от Краснодарското областно събрание и Краснодарската дума. Бившият кмет на Горячий ключ Иван Федоровски също е дошъл, а кореспондент на телеграмния канал "Горячи Ключ NEWS", цитира думите му, че "всички нормални хора, които могат да дойдат, трябва да са тук". "Никога в Русия не е имало случай човек, който е умрял в името на държавата, да не бъде погребан както се полага."

По време на погребението Пригожин пусна видео. В него той отбелязва, че погребението наистина се е състояло: "Принудихме тези мерзавци да се скрият в кабинетите си и да не ни пречат", казва Пригожин на запис, разпространен от пресслужбата му. "Вашата подкрепа е необходима и важна не само за бойците от ЧВК "Вагнер" в тази трудна, безмилостна война, но и за тези, които се сражават рамо до рамо, до нас."

ЧВК "Вагнер" понася тежки загуби в боевете за Бахмут. В края на февруари американски официални лица заявиха, че ЧВК "Вагнер" вече е загубила над 30 000 души в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания