Отидете към основна версия

2 571 145

ЕС договори доставка на боеприпаси за Украйна за два милиарда долара

  • украйна-
  • русия-
  • снаряди-
  • боеприпаси-
  • европейски съюз

На 9 февруари украинският президент Володимир Зеленски поиска от Европа да предостави на Киев един милион боеприпаси, включително 155 мм снаряди

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност и 27-те министри на отбраната на страните-членки на ЕС завършиха план за ускоряване на доставките на боеприпаси за Украйна и подкрепа на европейската отбранителна индустрия, съобщава "Франс прес".

Планът предвижда финансово задължение на страните участнички за закупуване на оръжие за Украйна в размер на 2 млрд. евро.

"Нашата цел е да предоставим боеприпаси на Украйна. Бързо, във възможно най-голямо количество и на най-ниска цена", каза върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

В Украйна руските войски изстрелват около 20 000 снаряда дневно, докато украинската армия - четири-пет пъти по-малко.

На 9 февруари украинският президент Володимир Зеленски поиска от Европа да предостави на Киев един милион боеприпаси, включително 155 мм снаряди.

Според германската агенция ДПА точно толкова нови артилерийски снаряди ЕС планира да достави на Киев през следващите 12 месеца.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: