Отидете към основна версия

3 528 80

Путин отново плаши света: Русия може да излезе от зърнената сделка след 60 дни

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • зърнена сделка-
  • пшеница-
  • зърно

Стопанинът на Кремъл отбеляза, че Русия очаква улесняване на износа на собствената си земеделска продукция като част от сделката

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин потвърди днес, че Москва се е съгласила да удължи зърнената сделка, позволяваща износ на украинско зърно на световните пазари, само с 60 дни и може да излезе изцяло от нея, ако условията ѝ не бъдат изпълнени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В изказване на международната парламентарна конференция "Русия-Африка в многополюсния свят, в която участват африкански парламентаристи, Путин отбеляза, че Русия очаква улесняване на износа на собствената си земеделска продукция като част от сделката.

"Справедливото и всеобхватно прилагане на Черноморската зърнена сделка може да бъде осигурено само ако се вземе предвид нашата позиция и в зависимост от това ще преценим по-нататъшното си участие в нея", заяви Путин.

С посредничеството на ООН и Турция през юли беше сключено споразумение, позволяващо на Украйна - една от "житниците" на света - да изнася храни и торове от три от черноморските си пристанища. Споразумението със срок на действие 120 дни беше подновено миналия ноември. Русия се съгласи на още едно удължаване, когато сделката изтече в събота, но отбеляза, че ще приеме то да е само 60-дневно.

Украйна твърди, че удължаването само с 60 дни нарушава условията на сделката, но споразумението позволява на страните да го модифицират, както и направи Русия. ООН и турският президент Реджеп Ердоган потвърдиха, че е договорено удължаване, но не казаха за какъв срок ще е то, което отразява неспособността им да повлияят на решението на Русия.

Москва изразява разочарование, че сделката не успя да осигури пълен достъп за износ на нейното зърно и торове през Черно море. Въпреки това износът на руска пшеница през ноември, декември и януари е бил рекордно висок и е отбелязал увеличение с 24 процента спрямо същия период една година по-рано, сочат данни на "Рефинитив".

Путин използва днешната парламентарна конференция "Русия-Африка", за да повтори руските твърдения, че голяма част от зърното, изнасяно в рамките на сделката, отива на "презадоволените" европейски пазари, а само малка част стига до африканските пазари.

Руският президент добави, че ако Русия реши да удължи сделката след 60 дни, тя ще е готова да снабдява африканските държави с безплатно зърно.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания