Отидете към основна версия

8 006 56

Турция забрани стоките от Русия

  • бесарабски фронт-
  • санкции-
  • война-
  • турция-
  • русия-
  • украйна-
  • цветни метали

Турция реши да избегне конфронтация с ЕС

Снимка: Shutterstock

Турското правителство въведе списък със забранени стоки за Руската федерация.

Турското правителство предаде на компании списък със стоки, забранени за износ към Русия, каза за Ройтерс ръководителят на Истанбулската асоциация на износители на черни и цветни метали Четин Текделиоглу.

“Всички стоки от този списък са блокирани за внос в РФ, независимо от страната, където са произведени”, обясни той.

Предвид сериозното намерение на западните правителства да сложат край на транзита на санкционирани стоки към РФ, Турция реши да избегне конфронтация с ЕС, където попада половината от турския износ в рамките на един митнически съюз, заяви Текделиоглу.

Анкара е дала дума на ЕК, че от 1 март стоки, които са обхванати от санкциите на ЕС, САЩ или Великобритания, няма да преминават към Русия, заяви пред Ройтерс служител на ЕС. Ръководителят на Асоциацията на износителите на черни и цветни метали в Истанбул уточни обаче, че стоки, произведени в Турция, дори и с компоненти от други държави, могат да се изпращат в Русия без ограничение. Според него новите ограничения на Турция са довели до търсене на алтернативни доставчици в Казахстан и други страни сред руските вносители.

Западните държави наложиха рекордни санкции на Русия след нахлуването ѝ в Украйна през февруари миналата година. През декември Ройтерс съобщи, че за седем месеца, от началото на войната, в Русия са влезли електронни компоненти за 2,6 млрд. долара, като 777 млн. долара от тези продукти са произведени от западни фирми.

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3 от 89 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: