Отидете към основна версия

5 653 108

Украинските войски се очаква да започнат контраатака

  • украйна-
  • русия-
  • контраатака-
  • бахмут-
  • война-
  • руска армия

Москва отклонява своите войски и ресурси към други райони

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинските войски се очаква скоро да започнат контраатака, след като зимната офанзива на Русия отслабва, а Бахмут продължава да е в украински ръце. Руската армия обаче пренасочва сили към други райони, предаде De Re Militari.

Журналистите на Ройтерс в близост до фронтовата линия северно от Бахмут отбелязват, че руската офанзива в района може да отслабва. В контролирано от Украйна селище западно от Соледар, в северните покрайнини на Бахмут, интензивността на руската бомбардировка забележимо намаля от два дни.

Забавяне от страна на Русия в Бахмут може да означава, че Москва отклонява своите войски и ресурси към други райони. Великобритания заяви на 23 март, че руските войски са постигнали успех на север този месец, частично възвръщайки контрола над подходите към град Кремина. Интензивни битки се водят и на юг. Силите на Москва са станали по-активни в райони на север в регионите Харков и Луганск, както и в централната област Запорожие и южната област Херсон.

Украинският президент Володимир Зеленски посети южната Херсонска област, запозна се със състоянието на местната инфраструктура и обеща "да възстанови всичко" след руската инвазия. Идването му в район, където Украйна извърши успешно контранастъпление срещу руските окупационни сили в края на миналата година, беше второто му посещение извън Киев тази седмица. Зеленски посети войските около източната фронтова линия в Бахмут. "Говорих с местни жители за проблемите и нуждите им в момента", написа Зеленски в "Телеграм" в допълнение към видео от посещението му в Херсон. "Ще възстановим всичко, ще построим всичко наново. Точно както всички градове и села, пострадали от окупаторите".

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 98 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: