Отидете към основна версия

4 432 159

Украйна все още не може да започне контранастъпление, призна Зеленски

  • бахмут-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • оръжия-
  • боеприпаси

Чакаме боеприпаси от нашите партньори, каза украинският президент

Снимка: БГНЕС/ EPA

Въоръжените сили на Украйна все още не са в състояние да започнат контранастъпление, което беше планирано за пролетта на 2023 г.

Необходима е допълнителна подкрепа с оръжие - необходими са боеприпаси и бойни самолети, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за японския вестник Yomiuri.

"Още не можем да започнем", каза държавният глава. Той призна, че ситуацията в Източна Украйна е "лоша", до голяма степен поради липсата на боеприпаси. „Чакаме боеприпаси от нашите партньори“, каза Зеленски. Според него руските военни ежедневно използват три пъти повече боеприпаси от въоръжените сили на Украйна.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна от началото на пълномащабното нахлуване в Руската федерация украинските защитници са ликвидирали почти 170 000 руски нашественици.

Междувременно стана ясно, Русия не планира да влезе в пряк конфликт с НАТО и е заинтересована от решаване на украинската криза чрез преговори. Това заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност и бивш президент на страната Дмитрий Медведев. В интервю за руски медии, включително ТАСС и социалната мрежа ВКонтакте, Медведев отговори отрицателно на въпрос "дали си струва да се премине от прокси война" със Запада към пряк конфликт и да се изясни най-накрая кой ще победи. "Ние сме заинтересовани всичко това да се разреши по мирен път чрез преговори. Друг е въпросът, че засега от другата страна, поне публично, ни отговарят, че не са заинтересовани". Според него причината за този отговор е, че "зад океана не им разрешават да го правят", защото се стремят "да нанесат максимални вреди на Руската федерация".

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: