Отидете към основна версия

4 328 102

Командващият сухопътните войски на Украйна: Бахмут е важен от военна гледна точка

  • бахмут-
  • олександър сирски-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Най-интензивната фаза на битката за Бахмут продължава

Снимка: БГНЕС/ EPA

Командващият сухопътните войски на Украйна днес заяви, че войските му продължават да отблъскват мощни руски атаки срещу град Бахмут и че защитата му е "военна необходимост", съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Украински военни заявиха, че генерал-полковник Олександър Сирски е действал по време на посещението си на източната фронтова линия, за да реши "проблемни въпроси, които пречат на ефективното изпълнение на бойните задачи" и е взел "оперативни решения, насочени към укрепване на способностите ни за възпиране и нанасяне на щети на противника".

Няма подробности и не се посочва кога е било посещението, но коментарите на Сирски са сигнал за намерението на Украйна да продължи да се сражава в Бахмут въпреки големия брой жертви там. "Най-интензивната фаза на битката за Бахмут продължава. Ситуацията постоянно е трудна. Противникът страда от значителни загуби на човешки ресурси, оръжия и военно оборудване, но продължава да води настъпателни действия", каза той.

Като похвали устойчивостта на украинските сили в "изключително трудни условия", генералът посочи: "Защитата на Бахмут се дължи на военната необходимост... Преценяваме всички възможни варианти за развитие на събитията и ще реагираме адекватно на настоящата ситуация".

Президентът Володимир Зеленски също посети района на Бахмут миналата седмица и връчи медали на военнослужещите в знак на морална подкрепа в момент, когато Украйна се подготвя за евентуална контраофанзива след 13 месеца война, припомня Ройтерс. Главнокомандващият украинските сили генерал Валерий Залужний заяви в събота, че ситуацията около Бахмут се "стабилизира". Москва смята превземането на града за жизненоважно за завършването на превземането на индустриалния регион Донбас в Източна Украйна, което е една от основните ѝ военни цели.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: