Отидете към основна версия

4 561 178

Зеленски: Бахмут е жизненоважен, защото ако Путин помирише кръв, ще освирепее

  • бахмут-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин

Падането на Бахмут може да доведе до международен натиск върху Украйна да направи неприемлив компромис

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че ако Украйна не спечели продължителната битка за ключовия източен град Бахмут, Русия може да започне да изгражда международна подкрепа за мирно споразумение, което може да изисква от Украйна да направи неприемливи компромиси.

Ако Бахмут падне в ръцете на руските сили, техният президент Владимир Путин ще „продаде тази победа на Запада, на своето общество, на Китай, на Иран“, каза Зеленски в интервю за AP. „Ако той (Путин) помирише малко кръв и усети, че сме слаби, ще натиска и натиска още повече“, заяви украинският президент на фона на продължаващите ожесточени боеве за Бахмут и други населени места в Украйна. Зеленски освен това покани в Украйна китайския президент Си Дзинпин, който поне привидно поддържа близки отношения с военнопрестъпния режим на Путин.

От началото на непредизвиканата пълномащабна война, започната от Русия срещу Украйна - подкрепяна от голяма част от Запада – ЗСУ побеждават окупаторите със силата на волята си срещу по-голямата руска армия. Украинските сили задържаха столицата си Киев и изтласкаха руските терористи от други стратегически важни зони.

САЩ са страната, оказала най-голяма финансова и военна помощ на Украйна в защитата ѝ срещу руския агресор. Зеленски каза, без да споменава името лично на Доналд Тръмп, че се притеснява, че войната може да бъде повлияна от смяната на политическите сили във Вашингтон (на изборите през 2024 година). „Съединените щати наистина разбират, че ако спрат да ни помагат, няма да спечелим“, каза украинският президент.

„Не можем да загубим стъпките, защото войната е пай – парчета от победи. Малки победи, малки стъпки", каза oщe Зеленски. Коментарите на Зеленски бяха признание, че загубата на продължаващата седем месеца битка за Бахмут – най-дългата във войната досега – би била по-скоро скъпо политическо поражение, отколкото тактическо, пише агенция AP. Той прогнозира, че натискът от поражението в Бахмут ще дойде бързо - както от международната общност, така и в собствената му страна. А компромиси с руските нашественици не трябва да бъдат правени, подчерта украинският президент.

Досега Зеленски казва, че не е изпитвал такъв натиск. Международната общност се обедини в подкрепа на Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г. През последните месеци редица световни лидери посетиха Украйна, включително американският президент Джо Байдън. В интервюто си за AP Зеленски отправи покана към един стратегически важен лидер - китайския президент Си Дзинпин. „Готови сме да го видим тук“, каза той. „Искам да говоря с него. Имах контакт с китайския президент преди пълномащабната война. Но през цялата тази година, повече от една година, нямам такъв“.

Зеленски направи прогноза и за най-важния въпрос, свързан с войната: как ще свърши тя. Украинският президент е сигурен, че Украйна ще победи с „малки стъпки и победи“ руската армия, която е много по-голяма, но с „малки сърца“, както каза Зеленски. По думите му войната е обединила още повече украинското общество. „Войната можеше да тръгне по два начина, да раздели страната или както стана - да ни обедини. Много съм благодарен. Благодарен съм на всички – на всеки един партньор, на нашите хора, на Бога, на всички – че намерихме този път в този критичен момент за нацията. Намирането на този път беше нещото, което спаси нацията ни и ние спасихме земята си. Ние сме заедно“, завърши Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 62 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: