Отидете към основна версия

2 483 62

Клинтън съжалява за ролята си в ядреното разоръжаване на Украйна

  • бил клинтън-
  • сащ-
  • ядреното разоръжаване -
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • оон-
  • владимир путин

Бил Клинтън изрази съжаление за ролята си в ядреното разоръжаване на Украйна през 90-те години на миналия век, като предположи, че в противен случай Русия може би нямаше да извърши пълномащабно нахлуване

Снимка: Shutterstock

Бил Клинтън изрази съжаление за ролята си в ядреното разоръжаване на Украйна през 90-те години на миналия век, като предположи, че в противен случай Русия може би нямаше да извърши пълномащабно нахлуване. Според "Европейска Правда" Клинтън заявява това в интервю за ирландската телевизия RTÉ, излъчено във вторник.

Бившият американски президент засегна темата за пълномащабна война в Украйна, докато говореше за мирния процес в Северна Ирландия. "Чувствам се лично замесен, защото ги принудих (Украйна - бел. ред.) да се съгласят да се откажат от ядрените оръжия. И никой от тях не вярва, че Русия щеше да направи това (нахлуване - бел. ред.), ако Украйна все още разполагаше с оръжията си", каза той. Клинтън заяви, че знае, че Владимир Путин, за разлика от своя предшественик Борис Елцин, не би подкрепил еквивалента на Будапещенския меморандум - документ, който предоставяше "гаранции за сигурност" на Киев в замяна на отказ от ядрените оръжия.

"Те (украинците - бел. ред.) се страхуваха да се откажат от тях (ядрените оръжия - бел. ред.), защото смятаха, че то е единственото нещо, което ги защитава от експанзионистична Русия. Путин, когато видя възможност, наруши споразумението и пръв завзе Крим. И аз се чувствам ужасно заради това, защото Украйна е много важна страна", подчерта той. Бившият президент на САЩ подчерта, че подкрепата на Запада за Украйна трябва да остане непоколебима.

"Смятам, че това, което направи г-н Путин, беше много погрешно, и мисля, че Европа и САЩ трябва да продължат да подкрепят Украйна. Може би ще дойде момент, когато украинското правителство ще смята, че може да постигне мирно споразумение, с което да живее, но не мисля, че останалите трябва да се откажат от подкрепата си", каза той. През януари 1994 г. Клинтън подписва тристранно споразумение с тогавашния руски президент Борис Елцин и украинския президент Леонид Кравчук за ликвидиране на арсенала от стратегически ядрени оръжия, който остава на украинска територия след разпадането на Съветския съюз.

През декември същата година Съединените щати се присъединяват и към Будапещенския меморандум, който включва ангажимента на Русия да зачита териториалната цялост на Украйна.

Превод: Николай Илиев

Източници: "Европейска Правда" и ирландската телевизия RTÉ

Поставете оценка:
Оценка 2 от 29 гласа.

Свързани новини