Отидете към основна версия

2 672 31

Бойците от "Вагнер" опитали да купят оръжие от Турция

  • русия-
  • украйна-
  • вагнер-
  • евгений пригожин

По-рано през януари Министерството на финансите на САЩ определи "Вагнер" като значима транснационална престъпна организация и наложи санкции на мрежата ѝ за поддръжка по целия свят

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Частната военно компания "Вагнер" се е опитвала да закупи оръжие от Турция - страна членка на НАТО. Това става ясно от изтеклите в интернет пространството секретни военни документи на САЩ, в които са представени "вътрешните планове" на подкрепяната от Кремъл наемническа група, съобщава "Вашингтон поуст".

От информацията става ясно, че в началото на февруари служители на "Вагнер" са се срещнали с турски представители за закупуване на оръжия и оборудване от Турция за усилията на военната компания в Мали и Украйна.

В изтеклите документи се посочва и че лидерът на Мали Асими Гоита "е потвърдил, че Мали може да придобие оръжие от Турция от името на "Вагнер".

Според "Вашингтон поуст" обаче изтеклите документи не изясняват какво може да е знаело турското правителство за усилията на "Вагнер" или дали те са се "оказали плодотворни".

"Но разкритието, че съюзник от НАТО може да е помагал на Русия във войната ѝ срещу Украйна, може да се окаже взривоопасно, особено след като Турция се опита да блокира присъединяването на Швеция в редиците на Алианса", отбелязва изданието.

Изтеклите документи също подчертават кампанията на "Вагнер" за вербуване на руски затворници да се бият в Украйна и отбелязват, че руската армия е станала "зависима от частните войници".

Пентагонът започна разследване, след като "Ню Йорт Таймс" съобщи, че секретни документи, описващи плановете на САЩ и НАТО за доставка на оръжие на Украйна за предстоящото контранастъпление, са били публикувани по-рано тази седмица в Туитър и "Телеграм".

От своя страна украинското военно разузнаване заяви, че секретните военни документи, изтекли в интернет пространството, са фалшифицирани от Русия.

ЧВК "Вагнер" - най-известната група наемници в Русия, е основана от руския олигарх Евгений Пригожин.

Заедно с руските военни групата участва в боевете за Соледар и Бахмут в Донецка област.

"Вагнер" е обвинена в нарушения на човешките права, включително изтезания и извънсъдебни убийства, в Украйна, Сирия, Либия, Централноафриканската република, Судан и Мозамбик.

По-рано през януари Министерството на финансите на САЩ определи "Вагнер" като "значима транснационална престъпна организация" и наложи санкции на мрежата ѝ за поддръжка по целия свят.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания