Отидете към основна версия

7 292 70

САЩ се съмняват в успеха на украинската контраофанзива

  • контраофанзива-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • разузнаване-
  • крим-
  • володимир зеленски

Изтеклият документ предрича скромен успех в бъдещото контранастъпление на Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Проблемите на Украйна с натрупването на войски, боеприпаси и техника могат да доведат до факта, че военните ще бъдат „значително изостанали“ от първоначалните цели на очакваното контранастъпление.

Това съобщава The Washington Post, позовавайки се на изтекъл таен военен документ от Пентагона. Разочароващата оценка за Украйна с гриф "строго секретно" е от началото на февруари тази година.

Тази оценка на разузнаването се различава драстично от официалните изявления на администрацията на Байдън за боеспособността на украинската армия.

Изтеклият документ предрича скромен успех в бъдещото контранастъпление на Украйна. Отбелязва се, че стратегията на Киев е да си върне територии на изток и да се придвижи на юг, за да пробие руския сухопътен коридор към Крим.

Американското разузнаване обаче прогнозира, че руските отбранителни укрепления, съчетани с „постоянни недостатъци в обучението на Украйна и доставката на боеприпаси, вероятно ще възпрепятстват напредъка и ще увеличат броя на жертвите по време на офанзивата“.

Разузнавачите отбелязват, че е малко вероятно Украйна да успее да си върне толкова територия, колкото Киев си върна миналата есен по време на зашеметяващ пробив в източната и южната част на страната, казват източниците. Съединените щати са скептични относно възможността за прекъсване на сухопътния коридор на окупаторите към Крим, но се надяват, че логистиката на окупаторите ще бъде унищожена.

На 7 април редица американски медии съобщиха за мащабно изтичане на данни относно украинската контранастъпление. Документите съдържаха данни за нуждите на украинските въоръжени сили. Пентагонът вече е започнал издирването на къртицата. CNN написа, че Украйна е променила плановете си за военни операции след публикуването на тези документи.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: