Отидете към основна версия

3 195 69

Модерна авиация! Покупката на самолети F-35 за румънските военновъздушни сили се очаква да стане след 2030 г.

  • ф-35-
  • румъния-
  • нато-
  • изтребител

Членовете на Върховния съвет за национална отбрана (CSAT) одобриха вчера снабдяването на румънските военновъздушни сили със самолети от пето поколение

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Началникът на Генералния щаб на отбраната на Румъния генерал Даниел Петреску заяви днес, че времевият хоризонт за покупката на самолети F-35 за румънските военновъздушни сили е след 2030 г., а информациите, свързани с цената, ще бъдат обсъждани, след като бъде получен отговор от Съединените щати, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

"Знаем, че е необходим дълъг период от време, за да се въведе в експлоатация подобен капацитет. Това, което си поставяме като задача, е да започнем сега и в перспективата на 2030-те години, тогава, когато самолетите F-16, които имаме на въоръжение, изчерпят ресурсите си, да можем да преминем към новия тип самолети", заяви ген. Петреску.

"Що се отнася до цената, наличността и т.н., ще обсъждаме това в момента, в който имаме отговор от американска страна", добави той.

Членове на Върховния съвет за национална отбрана (CSAT) одобриха вчера снабдяването на румънските военновъздушни сили със самолети от пето поколение тип F-35.

"Вчерашното решение на CSAT е изключителна новина и за военновъздушните сили, но и за цялата армия на Румъния (...) Това означава, че сме получили одобрението на CSAT за начина, по който предстои да извършим този процес на въоръжаване със самолети F-35 и че имаме твърд избор за снабдяване на военновъздушните сили с тези самолети от пето поколение. Следва процесът на покупка", заяви началникът на Генералния щаб.

Той добави, че ще бъде изпратено писмо с искане до Съединените щати за цената и наличността на тези самолети, ще се подготвят необходимите документи, ще бъде поискано одобрението от парламента, след което ще бъде реализиран договорът.

"Имаме опита с оперативния капацитет на първата ескадрила F-16", добави още Петреску.

Цената на един изтребител F-35 е възлизала през юли 2021 г. на около 80 милиона долара, според информация на Ройтерс, но е е ясно какво оборудване включва тази сума, отбелязва телевизията. Самолетите се произвеждат от американската компания Локхийд Мартин, един от най-важните играчи във военната индустрия, посочва още Диджи 24.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: