Отидете към основна версия

3 585 50

Мадрид и Киев отричат: Няма натовски войски в Украйна

  • нато-
  • украйна-
  • олексий резников-
  • русия

Такива предположения се съдържат в секретни документи на Пентагона, които наскоро станаха публични

Снимка: БГНЕС/ЕРА

На съвместна пресконференция в Мадрид министрите на отбраната на Украйна и Испания нарекоха неверни твърденията, че части на НАТО са разположени в Украйна, цитира думите им Руската служба на Би Би Си.

Такива предположения се съдържат в секретни документи на Пентагона, които наскоро станаха публични.

"Изявленията, че войски на НАТО присъстват в Украйна, са чиста лъжа", каза украинският министър на отбраната Олексий Резников, като добави, че изключение правят само чуждестранните военни съветници.

Той също така заяви. че голяма част от изтеклите документи не са верни, че Украйна има пълно доверие на своя американски съюзник и че заедно те ще неутрализират последствията от това изтичане.

На свой ред министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес отбеляза, че единството на НАТО и европейските съюзници на Америка остава ненарушимо и Русия няма да успее да постигне разцепление в техните редици.

Припомняме, че на 7 април говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред Си Ен Ен, че Русия няма ни най-малко съмнение, че САЩ и НАТО са пряко или косвено замесени в конфликта в Украйна. Така той отговори на въпрос за изтичането на секретни документи в социалните мрежи относно плановете на САЩ и НАТО за подготовка на въоръжените сили на Украйна за контранастъпление.

"Нивото на това участие постепенно нараства", каза той и добави, че "това усложнява цялата история, но не може да повлияе на крайния резултат от специалната операция".

Припомняме, че по-рано The New York Times, позовавайки се на представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, съобщи, че Пентагонът е започнал разследване на изтичането на секретни документи относно плановете на САЩ и НАТО да подготвят въоръжените сили на Украйна за настъпление срещу руските сили.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: