Отидете към основна версия

12 631 49

Напрежението в Пасифика се засилва! Япония поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност

  • япония-
  • северна корея-
  • оон-
  • ким чен-ун

Вчера КНДР изстреля за първи път новата си междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Японското правителство поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с изстрелването на ракета от КНДР на 13 април, съобщи ТАСС, като цитира изявление на главния секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно, информира БТА.

"Във връзка с вчерашното изстрелване на балистична ракета от Северна Корея поискахме извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН и координацията е в ход", заяви той на пресконференция. Той изрази съжаление за факта, че "Съветът за сигурност на ООН не можа да предприеме действия в отговор на многократните нарушения на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН от страна на Северна Корея".

По-рано Русия и Китай вече наложиха вето на проекторезолюции, налагащи по-строги санкции срещу КНДР.

Вчера КНДР изстреля за първи път новата си междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво. Изпитанието беше ръководено лично от севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Използването на твърдо гориво, за разлика от ракетите с течно гориво, които Пхенян използва за своите междуконтинентални балистични ракети, значително намалява времето за подготовка за изстрелване и дава възможност за съхраняване на ракетите в състояние на готовност за изстрелване, за да бъдат използвани като средство за междуконтинентален ответен удар.

В резултат на изстрелването се задейства японската система за предупреждение Джей-Алърт. Жителите на северния остров Хокайдо бяха призовани да се евакуират в убежища. Предупреждението беше отменено след кратко време, тъй като зоната на удара беше извън японските териториални води и изключителната икономическа зона на страната в Японско море.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: