Отидете към основна версия

8 776 225

"Заповядваха ни да очистим всичко живо, включително деца"

  • вагнер-
  • русия-
  • украйна-
  • военни престъпления-
  • убийства-
  • евгений пригожин-
  • бахмут-
  • соледар-
  • цивилни жертви

Службата на украинския президент реагира незабавно на видеото с признанията на двамата помилвани затворници

Снимка: Shutterstock

Свидетелските показания са на Азамат Улдаров и на Алексей Савичев, излежавали присъдите си в затвори съответно в Саратовска и Воронежка области. Двамата са били освободени от затвора с указ на руския президент, за да се сражават в Украйна в редиците на частната армия "Вагнер". Вчера основателят на Gulagu.net Владимир Осечкин публикува в профила си във Фейсбук показанията на двамата бивши затворници.

"Изпълнявахме заповеди"

Улдаров е признал, че по заповед е убивал деца в Соледар и Бахмут. "Нареждаха ни да очистим и унищожим всичко живо - мъже, жени, възрастни хора и деца". По-специално той описва как е убил едно момиче в Соледар. "Тя беше на пет-шест години, аз стрелях срещу нея, произведох контролен изстрел, разбирате ли", е уточнил бившият затворник.

Савичев пък е разказал как е присъствал на избиването на 70 бивши затворници, които са отказвали да изпълнят дадените им заповеди. Освен това той свидетелства как през януари 2023 г. по заповед на негови началници е хвърлил около 30 гранати в окоп на територията на Бахмут, където е имало убити и ранени украинци и руснаци, след което е запалил техните останки.

Както посочва Осечкин от Gulagu.net, и двамата бивши затворници се намират на територията на Русия и очевидно не са дали показанията си под влиянието на чужди специални служби. В същото време историите, разказани от бившите вагнеровци, както и това дали хората във видеоклиповете са тези, за които се представят, не могат да бъдат потвърдени от други източници.

Реакцията на Киев

Службата на украинския президент реагира незабавно на видеото с признанията на двамата помилвани затворници. "Сега говорим за военните престъпници от частната военна компания "Вагнер", но това хвърля светлина и върху престъпленията на руската армия в Украйна. Те крадат нашите деца и ги убиват. Колко още такива престъпления има?", написа в канала си в Телеграм ръководителят на администрацията на украинския президент Андрий Ермак.

По думите му "едно признание не е достатъчно", а трябва да има наказание - строго и справедливо. Което със сигурност ще се случи, убеден е Ермак. "Ще установим всички факти за престъпленията и ще издирим всички, които са ги извършили", уверява още той.

Видео: Виталий Кропман

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 113 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: