Отидете към основна версия

2 612 15

Битката за Анкара! Опозиционерът Кемал Кълъчдароглу за първи път публично говори за алевитските си корени

  • кемал кълъчдароглу-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Кълъчдароглу призова младите хора, които ще гласуват за първи път, да извадят Турция от вредните сектантски дебати и да я превърнат в място, където вече не говорим за идентичности, различия и разделения

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кандидат-президентът на опозиционния Национален алианс в Турция Кемал Кълъчдароглу за първи път публично говори за алевитските си корени във видеообръщение, публикувано снощи, по-малко от месец преди изборите на 14 май в Турция, съобщава турското електронно издание "Дувар", информира БТА.

С видеото, озаглавено "Алеви" и публикувано от Кълъчдароглу в Туитър, кандидатът за президент на основния опозиционен блок в Турция счупи едно табу, засягайки темата за религиозната си принадлежност, по която винаги досега избягваше да говори. Алевитите в Турция се колебаят открито да заявят вярванията си поради страх от дискриминация, отбелязва "Дувар".

Кълъчдароглу призова младите хора, които ще гласуват за първи път, да "извадят тази страна от вредните сектантски дебати" и да я превърнат в място, където "вече не говорим за идентичности, различия и разделения".

"Скъпи млади хора, които ще гласувате за първи път на тези избори. Време е тази вечер да поговорим с вас за нещо много лично, много чувствително", каза Кълъчдароглу. "Аз съм алевит. Аз съм искрен мюсюлманин, който е възпитан с вярата на пророка Мохамед и Али. Нашата идентичност е това, което ни прави такива, каквито сме. И разбира се, трябва да ги заявяваме с достойнство, не можем да ги избираме. Ние се раждаме, растем и живеем с тях", заяви 74-годишният лидер.

По думите му обаче има някои изключително важни неща, които "можем да изберем в този живот". "Можем да изберем да бъдем добър човек, да бъдем честни, да бъдем морални, да бъдем съвестни, да бъдем добродетелни и справедливи. Можем да изберем да живеем по-добър живот в една свободна и богата страна. Тези избори могат бързо да променят както нас, така и обществото, в което живеем".

Кълъчдароглу припомни на младите избиратели, че всеки глас е важен, за да може страната да бъде извадена "от вредните сектантски дебати, от превърнатия в блато Близък изток" и да стигне там, където ѝ е мястото".

"Вече няма да говорим за идентичности, различия и разделения", а за постижения, общи мечти и съвпадения. "Ще се присъедините ли към нашата експедиция за промяна? Ще застанете ли с мен в тази промяна? Ще предпочетете ли една честна и морална система вместо тази, която казва "не" на алевитите?", пита още във видеото той.

Кълъчдароглу се бори за президентския пост на изборите на 14 май срещу досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган и още двама кандидати.

Видеоклипът му получи огромна подкрепа за това, че открито заявява алевитското си наследство и призовава да се сложи край на поляризиращата политика в Турция. Видеото в Туитър получи повече от 200 000 харесвания за няколко часа.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: