Отидете към основна версия

16 144 181

Звучен шамар от Китай за руската армия

  • китай-
  • вагнер-
  • оръжия-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин-
  • кремъл

Китайците са отказали доставка на оръжия на руснаците

Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай е отхвърлил искане от Русия за доставка на оръжия, предаде Sky News, позовавайки се на изтекли документи на американското разузнаване.

Пекин е отказал на групировката „Вагнер“, която се е обърнала към Китай с искане за оръжие по-рано тази година. Представители на наемническата групировка са "търсили боеприпаси и оборудване" от Китай в "началото на 2023 г.", съобщава Financial Times.

Директното искане до Китай от групата, контролирана от съюзника на Путин Евгений Пригожин, се разглежда като индикация, че Пекин ще бъде отворен да въоръжава Москва. Но от началото на януари Китай „не е изпратил [на ЧВК] никакви оръжия, дори за тестване, и не е имал контакт с Пригожин относно доставки на оръжия“, се казва в доклада.

САЩ публично твърдяха, че Китай обмисля доставка на Русия със смъртоносни оръжия, за да замени важни запаси от боеприпаси, артилерия и ракети, но няма доказателства, че такава помощ е предоставена до момента.

Както е известно, групировката „Вагнер“ често се оплаква, че не получава оръжия и боеприпаси от Министерството на отбраната на Русия. Наемниците от месеци се сражават в Бахмут и дават огромни жертви.

Междувременно Министерството на финансите на САЩ обяви, че отношенията между Китай и Русия са тревожни, защото Пекин не гледа сериозно на възможността за прекратяване на войната. До момента все пак няма индикации, че китайците са предоставили оръжия на руската армия.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 122 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания