Отидете към основна версия

1 749 30

„Вашингтон пост“: Русия ще може да финансира войната в Украйна поне още една година

  • русия-
  • украйна-
  • война

Целта на американските санкции е да се окаже засилващ се натиск върху икономиката на Русия, посочва “Вашингтон пост“

Снимка: Shutterstock

Според изтеклите в интернет документи разузнавателните служби на САЩ смятат, че Русия ще може да финансира войната в Украйна поне още една година, въпреки бремето на наложените ѝ тежки санкции, пише „Вашингтон пост“.

Въпросните документи дават представа за оценката на Вашингтон за ефективността на собствените му икономически мерки и за реакцията, която те срещат в Русия, където според американското разузнаване висши служители, агенции и олигарси, обезпокоени от проблемите, които въпросните санкции причиняват, успяват да се адаптират все пак към тях.

Въпреки че някои от икономическите елити на Русия може да не са съгласни с курса на страната в Украйна и санкциите да са навредили на бизнеса им, малко вероятно е те да оттеглят подкрепата си за руския президент Владимир Путин, сочи оценка, която изглежда датира от началото на март.

"Москва разчита на увеличените корпоративни данъци, на своя суверенен фонд, на увеличения внос и на адаптивността на бизнеса, за да помогне за смекчаване на икономическия натиск", гласи част от оценката, която е обозначена като строго секретна.

Документите са част от масив от данни, споделен в чата "Дискорд" от Джак Тейшейра, 21-годишен служител на американската Национална гвардия на военно-въздушните сили, който вече бе задържан и обвинен във връзка с това.

Целта на американските санкции е да се окаже засилващ се натиск върху икономиката на Русия, посочва “Вашингтон пост“.

Дори ако на теория Русия може да финансира войната в Украйна още една година, изтеклата оценка не разглежда други фактори, които биха могли да повлияят на способността на Русия да воюва, като например разходите за боеприпаси и необходимостта от набиране или призоваване на нови войници.

По данни на американското разузнаване руският министър на финансите Антон Силуанов е изготвил писмо до министър-председателя Михаил Мишустин в началото на март, за да потърси подкрепа за плановете за действие при извънредни ситуации, за да избегне "потенциално смущаващ срив" на контролирани от руската държава структури като Международната инвестиционна банка, Международната банка за икономическо сътрудничество и Евразийската инвестиционна банка заради санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници.

“Гардиън“ обръща внимание на продължаващите сражения за контрола на украинския град Бахмут. Изданието посочва, че руските сили атакуват от месеци града в рамките на опитите им да завземат индустриалния регион Донбас, а ръководителят на частната руска военна компания "Вагнер" посочва, че украинските войски се концентрират преди "неизбежната" контраофанзива.

В разпространена във Фейсбук информация генералният щаб на украинската армия съобщи, че боевете са обхванали Бахмут и близките райони. Отделно от това Сергей Череватий, говорител на източната група на силите на Украйна, заяви вчера по националната телевизия, че през последните 24 часа руските сили са извършили 324 атаки, използвайки артилерия и ракетни установки. "Руснаците разрушават сгради в Бахмут, за да попречат на нашите войници да ги използват като укрепления", каза Череватий.

И Европейският съюз, и САЩ приветстваха новината за разговора по телефона между китайския президент Си Цзинпин и Володимир Зеленски, като ЕС го определи като "важна, отдавна закъсняла първа стъпка от страна на Китай в упражняването на отговорностите му като член на Съвета за сигурност на ООН".

Си каза на Зеленски, че Китай ще изпрати свои специален представител в Украйна и ще проведе разговори с всички страни, които се стремят към мир, съобщиха китайските държавни медии.

“Индипендънт“ отбелязва казаното от китайския президент : "Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и отговорна голяма държава, ние няма да седим безучастно, нито ще наливаме масло в огъня, още по-малко ще се стремим да се възползваме (от конфликта - бел. ред.)".

Белият дом приветства телефонния разговор, но заяви, че е твърде рано да се каже дали той ще доведе до мирно споразумение.

Западът вече мисли в перспектива за преодоляване на последствията от войната в Украйна, което се забелязва в стремежа на Италия да играе важна роля в този процес. Рим призова органите на ЕС да подкрепят украинското възстановяване по време на специална конференция по въпроса, организирана вчера в италианската столица.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.

Свързани новини