Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Април, 2023 11:45 1 743 30

„Вашингтон пост“: Русия ще може да финансира войната в Украйна поне още една година

  • русия-
  • украйна-
  • война

Целта на американските санкции е да се окаже засилващ се натиск върху икономиката на Русия, посочва “Вашингтон пост“

„Вашингтон пост“: Русия ще може да финансира войната в Украйна поне още една година - 1
Снимка: Shutterstock

Според изтеклите в интернет документи разузнавателните служби на САЩ смятат, че Русия ще може да финансира войната в Украйна поне още една година, въпреки бремето на наложените ѝ тежки санкции, пише „Вашингтон пост“.

Въпросните документи дават представа за оценката на Вашингтон за ефективността на собствените му икономически мерки и за реакцията, която те срещат в Русия, където според американското разузнаване висши служители, агенции и олигарси, обезпокоени от проблемите, които въпросните санкции причиняват, успяват да се адаптират все пак към тях.

Още новини от Украйна

Въпреки че някои от икономическите елити на Русия може да не са съгласни с курса на страната в Украйна и санкциите да са навредили на бизнеса им, малко вероятно е те да оттеглят подкрепата си за руския президент Владимир Путин, сочи оценка, която изглежда датира от началото на март.

"Москва разчита на увеличените корпоративни данъци, на своя суверенен фонд, на увеличения внос и на адаптивността на бизнеса, за да помогне за смекчаване на икономическия натиск", гласи част от оценката, която е обозначена като строго секретна.

Документите са част от масив от данни, споделен в чата "Дискорд" от Джак Тейшейра, 21-годишен служител на американската Национална гвардия на военно-въздушните сили, който вече бе задържан и обвинен във връзка с това.

Целта на американските санкции е да се окаже засилващ се натиск върху икономиката на Русия, посочва “Вашингтон пост“.

Дори ако на теория Русия може да финансира войната в Украйна още една година, изтеклата оценка не разглежда други фактори, които биха могли да повлияят на способността на Русия да воюва, като например разходите за боеприпаси и необходимостта от набиране или призоваване на нови войници.

По данни на американското разузнаване руският министър на финансите Антон Силуанов е изготвил писмо до министър-председателя Михаил Мишустин в началото на март, за да потърси подкрепа за плановете за действие при извънредни ситуации, за да избегне "потенциално смущаващ срив" на контролирани от руската държава структури като Международната инвестиционна банка, Международната банка за икономическо сътрудничество и Евразийската инвестиционна банка заради санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници.

“Гардиън“ обръща внимание на продължаващите сражения за контрола на украинския град Бахмут. Изданието посочва, че руските сили атакуват от месеци града в рамките на опитите им да завземат индустриалния регион Донбас, а ръководителят на частната руска военна компания "Вагнер" посочва, че украинските войски се концентрират преди "неизбежната" контраофанзива.

В разпространена във Фейсбук информация генералният щаб на украинската армия съобщи, че боевете са обхванали Бахмут и близките райони. Отделно от това Сергей Череватий, говорител на източната група на силите на Украйна, заяви вчера по националната телевизия, че през последните 24 часа руските сили са извършили 324 атаки, използвайки артилерия и ракетни установки. "Руснаците разрушават сгради в Бахмут, за да попречат на нашите войници да ги използват като укрепления", каза Череватий.

И Европейският съюз, и САЩ приветстваха новината за разговора по телефона между китайския президент Си Цзинпин и Володимир Зеленски, като ЕС го определи като "важна, отдавна закъсняла първа стъпка от страна на Китай в упражняването на отговорностите му като член на Съвета за сигурност на ООН".

Си каза на Зеленски, че Китай ще изпрати свои специален представител в Украйна и ще проведе разговори с всички страни, които се стремят към мир, съобщиха китайските държавни медии.

“Индипендънт“ отбелязва казаното от китайския президент : "Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и отговорна голяма държава, ние няма да седим безучастно, нито ще наливаме масло в огъня, още по-малко ще се стремим да се възползваме (от конфликта - бел. ред.)".

Белият дом приветства телефонния разговор, но заяви, че е твърде рано да се каже дали той ще доведе до мирно споразумение.

Западът вече мисли в перспектива за преодоляване на последствията от войната в Украйна, което се забелязва в стремежа на Италия да играе важна роля в този процес. Рим призова органите на ЕС да подкрепят украинското възстановяване по време на специална конференция по въпроса, организирана вчера в италианската столица.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    15 33 Отговор
    САЩ, Великобритания и ЕС, ще могат да финансират войната в Украйна, поне още 100 години....
    Джуджето е в потрес!!!
    Медведев изтрещя, а Лавров пожълтя...

    Коментиран от #5, #14, #18

  • 2 Ъхъъъ

    31 10 Отговор
    Си и Путин си играят с тях. Дипломатическата игра не е за тези брюкселко васали Луди станаха под калния ботуш на янките.
  • 3 Що...

    27 8 Отговор
    Защо другаря Си посети Путин, а на молбите на Зе не откликна. Ще праща други другари ,явно счита че Зеления не му е на нивото.
  • 4 Сибирски крепостен

    6 25 Отговор
    Дали ще е има кочината след една година. Казахстан и Цял Сибир вече е на практика китайски. Ставаме вече източно православнимюсюлмании, будисти или бахайци, каквото разпореди новият китайски пардиен секретар на селото.

    Коментиран от #7

  • 5 А аналазатора

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анализатор":

    Се н...... ра
  • 6 ХАХАХА

    13 5 Отговор
    И как познахте,смехурковци? Дали го мислите сериозно или виц разказвате ,или Нахални ви го подшушна?
  • 7 ⚜️Просветен⚜️

    17 9 Отговор

    До коментар #4 от "Сибирски крепостен":

    Май пропусна да видиш, че китайския военен министър първо и преди всичко , козирува на Вова, когато се срещаха с Шойгу!

    Коментиран от #8, #12

  • 8 Сибирски крепостен

    8 8 Отговор

    До коментар #7 от "⚜️Просветен⚜️":

    Да ама не със цяла длан а със надръвенсреденпръст.

    Коментиран от #10

  • 9 Рико

    10 5 Отговор
    Ами тя войната свършва краят на лятото с пълна капитулация на Обосрайна.Окраинци хотели лучше,но получилась как всегда,обосрались.

    Коментиран от #11

  • 10 Прокопий

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Сибирски крепостен":

    Ползваш ли го своето средно пръстче да си масажираж дуу пен цето?

    Коментиран от #13, #19

  • 11 Даааааааа

    5 8 Отговор

    До коментар #9 от "Рико":

    Искаш да кажеш, Русия до края на лятото капитулира ,как всегда,обосралась.

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бат Котьо

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Прокопий":

    Ти завиждаш ли му? Ела ще уредим нещата, запази си час при очен лекар.

    Коментиран от #17

  • 14 Сто34

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Анализатор":

    От една година през две седмици слушаме за разпада и фалита на Русия. До сега: чушки. Сега го отлагане всичко това за още една година. Тогава ще получите на чушките капъшкте. След една година ще го отложим за още една. А иначе си плащаме ние европейците цената на санкциите и чакаме Русия да се гътне ама ще има още три- четиристотин години да си почакате. Мечтатели.

    Коментиран от #30

  • 15 Дълго_Име

    0 3 Отговор
    Вярна ще да е "прогнозата" на WP само ако са ползвали услугите на баба Ванга! Ако ли не, да се консултирата с Пророчицата и тогиз да пишат врели-некипели! Русия е специалитет на Пророчицата, кои са тези WP?

    Коментиран от #25

  • 16 Якоши Ба

    6 5 Отговор

    До коментар #11 от "Даааааааа":

    Мечтайте си дженд Г образни.Купона свършва, няма Обосрайна,няма и средства за идеологическа борба.В края на лятото,цялата "демократична съпротива " обратно на Околовръста.Надявам се на ниски цени за да имам причина да ви посетя.

    Коментиран от #24

  • 17 Бай Котьо

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бат Котьо":

    Хубаво ,че беше миналия път с предпазни очила.Все викаше не ми трябват муцка, не надо,а тъй в жо пу будешь.Сега разбра защо ти трябваха предпазни очила и шише лиqu моли.

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сибирски крепостен

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Прокопий":

    Не мога да го извадязаклещилсе е в необятниятти заден двор.
  • 20 9689

    5 3 Отговор
    Вашингтон пост,бъркате.Не познавате Русия и народа и.

    Коментиран от #26

  • 21 Павел пенев

    5 4 Отговор
    До една година САЩ и ЕС ще фалират. Гнусни идиоти.

    Коментиран от #22

  • 22 Онзи

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Павел пенев":

    Ще има много да чакаш Павле и едва ли ще дочакаш! Ти се приготви за фалит на други!
  • 23 Бат Котьо

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Котьо":

    Иди туда, откуда пришел, и никогда не возвращайся!

    Коментиран от #27

  • 24 Бат Котьо

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Якоши Ба":

    Ох как ще те якошим ба.

    Коментиран от #28

  • 25 Констатирал

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дълго_Име":

    Я ти най напред се разбери с главата си и тогава давай препоръки кой с кого ще се консултира!
  • 26 Любопитен

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "9689":

    И защо да ги познаваме?? Целият свят ги вижда! Станаха за посмешище!!
  • 27 Бай Котьо

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бат Котьо":

    Абе голямо желание нямам,че доста ти нами рисва д То.Но ако утроиш тарифата можем да говорим,все пак криза е,мога и да размисля.А и да ти напомня,никакви чушки и домати поне 2 дни преди това или скариди с люспи.
  • 28 Якоши Ба

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бат Котьо":

    Споко бе ,дрт и и гро3ни тра верси като т е б не ла6кам.
  • 29 Мнение

    2 0 Отговор
    Да не се радваме много, за да не се разочароваме много след още 1 година.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.