Отидете към основна версия

5 580 201

Украйна: Нашата победа е невъзможна без Крим

  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • кирило буданов-
  • разузнаване

Към днешна дата Русия няма военен, икономически или политически потенциал, за да предприеме сериозна офанзива

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

„Ние убиваме руснаци и ще продължим да убиваме руснаци навсякъде по света до пълната победа на Украйна“. Това заяви Началникът на главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна генерал-майор Кирило Буданов в интервю за YahooNews.

Буданов беше попитан дали украинските служби стоят зад убийството на Даря Дугина, дъщерята на руския националист Александър Дугин, както и зад взривяването на Кримския мост. Американците приписват на Киев убийството на Дугина. Буданов отговори, че няма да коментира тази тема, но руските терористи по целия свят не трябва да бъдат спокойни, защото могат да бъдат застигнати от възмездие във всеки един момент и във всяка точка на планетата.

На 24 февруари 2022 г. Руската федерация започна пълномащабна война срещу Украйна. В момента ЗСУ се готвят за нова контраофанзива, за да освободят още руски територии от окупаторите. Буданов отказва да даде подробности къде и кога ще започне кампания, но е уверен, че окупираният Крим „ще бъде освободен, защото нашата победа е невъзможна без освобождаването на Крим“.

„Към днешна дата Русия няма военен, икономически или политически потенциал, за да създаде нов опит за сериозна офанзива където и да е в Украйна“, каза Буданов. Той съобщи още, че Руската федерация се опитва да натрупа известен запас от ракети, за да осуети украинската офанзива. „Истината обаче е, че руснаците сведоха ракетния си резерв почти до нулата“, отбеляза шефът на военното разузнаване на Украйна. Според него руските окупатори нямат потенциал за настъпателни действия, но все още имат потенциал за отбрана, което ще затрудни украинското контранастъпление.

Във Вашингтон се опасяват, че ако Крим бъде освободен, Владимир Путин може да прибегне до използването на ядрени оръжия. Буданов многократно обаче е заявявал, че е малко вероятно Путин да използва ядрени оръжия срещу Украйна.

„За съжаление Руската федерация умее да работи с информационното пространство. Ето защо всяко събитие - представете си ракета, която пада в Кремъл - те ще го представят като победа за Русия. Те ще твърдят, че са предотвратили най-голямата катастрофа в човешката история, когато тази ракета е паднала в Кремъл, че тази ракета дори им е помогнала. Звучи като шега, но наистина руското общество приема подобни глупости“, каза Буданов. Любопитно е, че интервюто му пред YahooNews е направено няколко дни, преди дронове да атакуват Кремъл, което Москва нарече „опит за убийството на Путин“. Украйна отрече да има нещо общо с този инцидент.

Буданов коментира и бъдещето на основателя на терористичната групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин. „Неговото политическо бъдеще е пряко свързано с физическото му оцеляване, защото в Руската федерация има твърде много сили, които искат да го елиминират. Той очевидно ще се опита да се защити, защото за него това дори не е въпрос на изгнание или затвор, това е въпрос на живот и смърт“, каза Буданов. Според него бойците на „Вагнер“ са много по-добре подготвени за бой от редовната руска армия, защото за разлика от нея, във „Вагнер“ поне провеждат някакво военно обучение.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 105 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: