Отидете към основна версия

5 330 134

Путин е глупак, който започна война срещу Украйна без „план Б“

  • владимир путин-
  • путин-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • глупак

Коментар на в. "Ню Йорк Таймс"

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин е най-опасният глупак в света. Такова мнение изрази журналистът от „Ню Йорк Таймс“ и носител на „Пулицър“ автор Томас Фридман.

Според него руският президент е започнал война срещу Украйна без да има „план Б“. Сега е очевидно, че той е смятал да влезе с валс в Киев, да го завземе за седмица, да постави лакей за президент, да пъхне Украйна в джоба си и да прекрати всяка по-нататъшна културна експанзия на Европейския съюз, НАТО или Запада към Русия.

Путин обаче се постави в ситуация, в която не може да спечели, не може да загуби и не може да спре. Няма начин да поеме контрола над цяла Украйна повече. Но в същото време той не може да си позволи да бъде победен, след всички руски животи и средства, които е похарчил. Така че той не може да спре.

Русия сега извършва обстрелване на украински градове и цивилна инфраструктура с надеждата да внуши достатъчно изтощение в западните съюзници на Киев. „План Б“ на Путин е да прикрие, че „план А“ се е провалил. Което прави войната в Украйна една от най-безсмислените войни в съвремието – лидер, който унищожава гражданската инфраструктура на друга държава, докато не получи достатъчно прикритие, за да скрие факта, че е тотален глупак.

Невъзможно е да се влезе в главата на Путин и да се предвиди следващият му ход. Едно е ясно – тоталитарните лидери като него не си тръгват просто ей така по мирен път. Единият от вариантите е по някакъв начин да влезе в директна конфронтация със САЩ, да заплаши с ядрен апокалипсис, след което да отстъпи и да предложи споразумение на Запада да откъсне Крим и Донбас от Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 92 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания