Отидете към основна версия

8 106 195

Започва украинската контраофанзива, обявиха от Пентагона

  • контраофанзива-
  • бахмут-
  • украйна-
  • сащ-
  • война-
  • русия-
  • пентагона

Според САЩ "до дни" може да започне мащабната контраатака

Снимка: БГНЕС/ EPA

Дългоочакваната украинска контраофанзива срещу руската армия наближава, защото ЗСУ вече са започнали да „оформят“ бойното поле преди атаката. Това заяви високопоставен американски представител на Пентагона пред Си Ен Ен. Информацията бе потвърдена и от западен представител.

Така нареченото „оформяне“ включва поразяване на цели като оръжейни складове, командни центрове и бронирани и артилерийски системи, за да се подготви бойното поле за настъпващите сили. Това е стандартна тактика, създадена преди големи комбинирани операции.

Когато Украйна започна контранастъпление в края на миналото лято в южните и североизточните части на страната, то беше предшествано по подобен начин от въздушни атаки за оформяне на бойното поле. Тези оформящи операции могат да продължат много дни преди по-голямата планирана украинска офанзива, според високопоставения американски военен служител.

За първи път обаче се споменават „дни“, а не седмици или месеци, което означава, че войната в Украйна скоро ще навлезе в решителна фаза.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му все още се нуждае от „още малко време“, преди да започне контранастъпление, за да получи така необходимите западни оръжия. Оформящите операции също могат да бъдат предназначени да объркат врага, включително в това къде ще атакува украинската армия.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) напреднаха с 2 км в района на Бахмут, заяви по-рано днес украинската заместник-министърка на отбраната Ганна Маляр. Врагът разпространява фалшиви информации, за да оправдае провала си в битката за Бахмут, каза още украинската представителка. По думите на украинската заместник-министърка Русия умишлено разпространява невярна информация за недостиг на оръжия, за да оправдае провалите си на фронта. Институтът за изследване на войната съобщава, че украинските сили вероятно са постигнали успехи в Бахмут, като са отблъснали руските войски в някои райони на фронта с около два километра. Базираният в САЩ мозъчен тръст отбеляза също, че "необичайно бързите" коментари на Москва по адрес на украинските контраатаки и отричането им е знак за "засилена паника"

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 94 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: