Отидете към основна версия

10 106 95

Над 600 000 долара за ракета: Украйна и западните оръжия

  • оръжия-
  • ракети-
  • украйна-
  • сащ-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • боеприпаси-
  • пво

Украйна се нуждае от още много боеприпаси

Снимка: БГНЕС/ EPA

С едно уебвидео, качено в Ютюб в началото на месец май, говорителят на военновъздушните сили (ВСС) на Украйна Юрий Ихнат очевидно искаше да разпространи добри новини: в него той казва, че германската ПВО-система "Ирис-Т" дотук е отразила успешно 60 от общо 60 руски ракетни атаки. С други думи: всички 60 цели са били поразени, става ясно от съобщението, което обаче не е потвърдено от независим източник.

Украинската армия просто не допуска независими репортери до модерната западна противоракетна система, която вече действа активно в Украйна. Нещо повече: местоположението на отделните установки се пази в тайна, за да не могат руснаците да ги открият и атакуват.

Две ПВО-системи "Ирис-Т" вече са в действие

През април Германия достави на Украйна втората от общо четири договорени системи "Ирис-Т". Твърди се, че това е най-модерната система за противовъздушна отбрана германско производство. Производителят Diehl Defence от Южна Германия изработва и управляемите ракети за тези установки.

Тези ракети обаче са скъпи - всяка една струва 616 681 щатски долара (около 564 608 евро), по оценка на Стокхолмския Институт за мира СИПРИ. Самата ПВО-система струва 150 милиона долара (137,3 милиона евро), посочва Андре Франк от Института за световна икономика в германския град Кил. Икономистът е член на групата изследователи, които на всеки няколко месеца оценяват финансовите измерения на западната подкрепа за Украйна.

250 километра далекобойност

Тази оценка обаче е задача с много неизвестни, тъй като Киев и неговите западни съюзници пазят в дълбока тайна информацията за това кой, какво и колко оръжие и муниции предоставя на Украйна. Великобритания междувременно реши да снабди Украйна с ракети "Сторм-Шедоу", произвеждани от британско-френски консорциум.

Тези доставки представляват повратен момент във войната на Русия срещу Украйна, защото тези ракети имат обхват от 250 километра и ако бъдат изстреляни от самолети, украинската бойна авиация може така да поразява важни логистични точки на полуостров Крим за снабдяване на руските войски.

Постепенно в Украйна пристигат още от обещаните западни оръжия. Това е и една от причините за забавянето на дългоочакваната украинска пролетна контраофанзива, казва за ДВ експертът за Украйна и Русия Нико Ланге. Но и продължителните дъждове в началото на май усложниха ситуацията: пътищата още са кални и не позволяват придвижването на тежка бойна техника, например тежащите тонове танкове и бронирани машини. От няколко дни насам обаче става по-топло и почвата вече започва да изсъхва.

Контраофанзивата няма да е като по филмите

Нико Ланге смята, че очакваното украинско контранастъпление няма да протече като във военен филм. По-скоро това ще бъде една "предпазлива, систематична и бавна операция", смята експертът. По думите му това ще бъде серия от операции, при която всяка следваща ще зависи от предишната.

Ланге предполага, че това ще отнеме много време. В тази връзка той припомня за освобождаването на Херсон през миналата година, което отне три месеца - от август до ноември. Украинците имат предимството на по-късите пътища вътре в страната и най-вероятно ще нанесат няколко удара на различни места по фронтовата линия, за да изпробват руските отбранителни възможности, смята Ланге. Като цяло съюзниците на Украйна ще трябва да се подготвят за по-дълга операция, което означава и "дългосрочна, систематична подкрепа" от тяхна страна. Това е важно, тъй като Украйна се нуждае от непрекъснати доставки на муниции, припомня още той.

Украйна се нуждае от още много боеприпаси

Съветът на ЕС одобри в следата на април сумата от 1 милиард евро за покупки на боеприпаси. Парите са от специален бюджет на ЕС за нуждите на външната политика и политиката на сигурност. Експерт, пожелал анонимност, коментира пред ДВ, че без конкретни поръчки отбранителната индустрия няма да разшири производствените си капацитети.

А Нико Ланге смята, че европейската политика спрямо Украйна е твърде мудна. "Страните от ЕС имаха прекрасния шанс да бъдат на едно ниво със САЩ по този въпрос, но за съжаление пропуснаха тази възможност", казва той. В същото време в Европа се чуват загрижени гласове, че американската подкрепа за Украйна може да спадне след президентските избори в САЩ - особено ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом. На този фон украинските военни се опитват да правят всичко възможно, за да има добри новини: Германия, Нидерландия и САЩ вече доставиха на Киев три отбранителни системи "Пейтриът".

По-рано този месец украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи за зрелищно сваляне на руска хиперзвукова ракета "Кинжал", която досега се смяташе за трудна цел за западните ПВО-системи. И от Пентагона потвърдиха свалянето на руската ракета от установка "Пейтриът". Той обаче не пожела да уточни коя от трите разположени в Украйна такива системи е успяла да порази руския "Кинжал".

Автор: Франк Хофман

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 69 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: