Отидете към основна версия

16 665 51

Скандалът се разраства! Извикаха американския посланик за обяснение

  • русия-
  • сащ-
  • република южна африка-
  • оръжия-
  • украйна

Причина за това са изказванията, които дипломатът направи ден по-рано, че РЮА предоставя оръжия и боеприпаси на Русия за войната ѝ в Украйна, предаде Асошиейтед прес

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Южноафриканското министерство на външните работи извика днес посланика на САЩ заради изказванията, които направи ден по-рано, че РЮА предоставя оръжия и боеприпаси на Русия за войната ѝ в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На фона на дипломатическото напрежение заради твърденията на САЩ министърът на външните работи на РЮА Грейс Наледи Пандор ще говори и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, съобщи министерството на външните работи и сътрудничеството в изявление, публикувано в "Туитър" от говорителя на ведомството Клейсън Мониела.

Посланикът на САЩ в Южна Африка Ройбен Бриджъти каза вчера на пресконференция, че през декември миналата година РЮА е товарила оръжия и боеприпаси на руски плавателен съд във военноморската база Саймънс Таун близо до Кейптаун. Според него те са били транспортирани до Русия.

"Ние (САЩ) сме убедени, че оръжията са били натоварени в този плавателен съд и залагам живота си, че това твърдение е истина". Той нарече "въоръжаването" на Русия от РЮА "фундаментално неприемливо".

След изказванията на Бриджъти южноафриканският президент Сирил Рамапоса потвърди, че е в ход разследване, свързано с руския товарен кораб "Лейди Ар" (Lady R), който е бил в РЮА през декември. Разследването е започнало преди Бриджит да съобщи обвинението си публично и ще използва всички доказателства, с които разполагат служителите на американското разузнаване за предполагаемите оръжия, каза Рамапоса.

В изявлението на неговата канцелария обаче се казва, че към момента "няма доказателства", че оръжията са били натоварени на кораба в Южна Африка. Външното министерство добави днес в изявление, че "няма данни за одобрена продажба на оръжие от Русия, свързана с въпросния период и случай".

Поставете оценка:
Оценка 4 от 64 гласа.

Свързани новини