Last news in Fakti

13 Май, 2023 11:49 1 439 26

Джанет Йелън: Повишаването на тавана на дълга е по-трудно от минали години, но ни трябва спешно решение

  • джанет йелън-
  • сащ-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия-
  • конгрес-
  • джо байдън

Миналата седмица Йелън заяви пред конгресмените, че Министерството на финансите може да изчерпи парите си за плащане на всички държавни сметки още на 1 юни, ако Конгресът не повиши лимита на дълга

Джанет Йелън: Повишаването на тавана на дълга е по-трудно от минали години, но ни трябва спешно решение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън нарече спора за повишаване на тавана на дълга "по-труден" от преди, но изрази надежда, че ще бъде намерено решение, което да предотврати първия дефолт на страната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В интервю, дадено в кулоарите на срещата на финансовите лидери на Г-7 в Япония, Йелън заяви, че се надява през следващите няколко седмици да информира Конгреса на САЩ кога точно Министерството на финансите ще изчерпи средствата за плащане на задълженията на страната. Тя неведнъж е призовавала Конгреса да се съгласи да повиши лимита на федералните заеми, за да предотврати "икономическата и финансова катастрофа", която би настъпила, ако Съединените щати не изпълнят задълженията си.

Миналата седмица тя заяви пред конгресмените, че Министерството на финансите може да изчерпи парите си за плащане на всички държавни сметки още на 1 юни, ако Конгресът не повиши лимита на дълга. Тя не представи по-актуална информация днес.

Президентът демократ Джо Байдън настоява, че Конгресът има конституционното задължение да повиши тавана на дълга без условия, за да финансира предварително одобрени разходи. Републиканците, които контролират Камарата на представителите, поискаха мащабни бюджетни съкращения, за да дадат съгласието си.

За разлика от повечето развити страни, САЩ определят таван на сумата, която могат да заемат. Тъй като правителството харчи повече, отколкото взема, законодателите трябва периодично да повишават този таван.

Йелън заяви, че първият голям сблъсък за тавана на дълга от 2011 г. насам отразява продължаващата поляризация в САЩ след президентството на Доналд Тръмп и поражда опасения за отношенията и положението на САЩ в света. "Може би този път е по-трудно, но се надявам, че този ще завърши по същия начин, по който са завършвали другите, а именно, че ще намерим решение. Това е, върху което сме съсредоточени", добави финансовата министърка.

Йелън определи като положителен знак, че "почти всички", които са присъствали на срещата, организирана от Байдън с лидерите на Конгреса във вторник, са се съгласили, че би било неприемливо САЩ да изпаднат в неплатежоспособност.

Тя добави, че Байдън планира да присъства на започващата в петък среща на върха на Г-7 в Хирошима и я смята за приоритетна, но отбеляза, че той е заявил, че може да отмени пътуването, ако няма достатъчен напредък по ситуацията с тавана на дълга.

Въпреки загрижеността във връзка с борбата за тавана на дълга, Йелън заяви, че остава убедена, че администрацията на Байдън е възстановила лидерството на САЩ в света и другите лидери на Г-7 са благодарни, че са обърнали "циферблата на 180 градуса спрямо администрацията на Тръмп".

Британският министър на финансите Джереми Хънт заяви днес пред медиите, че евентуален дефолт на САЩ би имал "абсолютно съкрушително" въздействие. Той направи това изявление преди да се срещне с министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън в кулоарите на срещата на финансовите ръководители на страните от Г-7 в Япония.

Хънт добави, че въздействието на санкциите срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна не е било толкова ефективно, колкото военната подкрепа за Киев и подчерта, че страните от Г-7 искат да "премахнат риска" в отношенията си с Китай, а не да се се откажат от цялата търговия с Пекин.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фалиралите кВо го подпират тоя таван ⁉️

    39 1 Отговор
    Че да се крепи ....все още.

    Коментиран от #3

  • 2 Американо

    46 1 Отговор
    Дарете българи по една заплата на САЩ!

    Коментиран от #23

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    40 1 Отговор

    До коментар #1 от "Фалиралите кВо го подпират тоя таван ⁉️":

    С над 800 ВОЕННИ бази по целия Свят ❗

    Коментиран от #10

  • 4 Айде

    36 0 Отговор
    Потапяйте се бе -и без това сте на дъното.Обявявайте фалит и да се свършва с тази терористична държава...
  • 5 Калпазанин

    24 0 Отговор
    То докато го има ротшилд ще го има 5авана за вас, само че не може да ражерете или не искате да го разберете че сте ударили дъното вече, не случайно изпращате вече оръжие за укрия а не хартиени долари но и това няма да ви помогне
  • 6 2999

    29 0 Отговор
    Е този път повишението ще е поне три пъти повече от последният път. А какво ще правят след две години ако не приемат предложението за тотални съкращения си е тяхна работа. Това не е решение а отлагане на проблема.

    Коментиран от #9

  • 7 Калпазанин

    23 0 Отговор
    Скоро и тая ще е нарочена за агент на Путин
  • 8 Минувач

    25 0 Отговор
    Те, че ще си повишат дълга, това е ясно, защото те просто нямат друг изход. Важното в случая е цялото това обсъждане и страхове да се пренесе в международен план, където другите държави, колкото и да са приятелки и подчинени на САЩ, да спрат да изкупуват този американски дълг. Когато няма, кой да купува американските държавни облигации и ценни книжа, независимо от лихвите по тях, тяхната цена ще се срине и ще вкара САЩ в истинската катастрофа. Надявам се държавите да видят риска от огромни загуби от закупените амрикански облигации, ако и когато цената им се срине. Това вече го видяха редица приятелски държави за САЩ, които започнаха дедоларизация и търгувия в други валути, а това са Саудитска Арабия, ОАЕ, Пакистан (който бе насъскан срещу Индия точно от англосаксонците), Бахрейн.... за другите вече десетки държави заявили се за дедоларизация да не говорим.
  • 9 Факт е,

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "2999":

    Не е само тяхна работа, защото ще завлекат целия свят и със специални благодарности към всички, които помагат
    - най-верни съюзници-слуги...
    Приготви се народе да плащаш чужди сметки...
  • 10 Въпросът ми беше риторичен

    22 1 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    То е ясно, че милитаристите и колонизатори - ФАЩ са всичко друго, но не и миротворци.

    Коментиран от #15, #19

  • 11 абг

    20 0 Отговор
    Това е американска традиция, да повишават тавана на дълга ваяка година. Ако не го повишат Федералният Резерв няма как да им отпусне заем.
  • 12 Българин

    20 1 Отговор
    Абе направо го махайте този таван че и така и така фалирате - тъкмо като го махнете ще можете още санкции да налагате. Те и да сега санкциите много добре действат - 5 банки вече фалираха а БВП на БРИКС задмина този на Г7.

    "САЩ да изпаднат в неплатежоспособност."

    Кой си е помислял че "най-голямата икономика в света" ще изпаднат в неплатежоспособност но уви и това се случва и повишаването на тавана на дълга само ще отложи неизбежното. Вземането на нови заеми за да плащаш стари дългове не е спасило никого. Лошото е че ние пак сме на грешната лодка и ще потънем заедно с новия ни "голям брат".
  • 13 Сталин

    14 0 Отговор
    Отдельньiе товарищи полагают, что при капитализме будет процветание.
    Будет ,но лишь для кучкi буржуев и их лакеев.

    И.Сталин
  • 14 Сталин

    11 0 Отговор
    "If the American people ever allow private banks to issue their currency, first by inflation then by deflation the banks and the corporations that grow up around them will deprive all people of personal property, until their children wake up homeless on the continent that their fathers conquered".

    Томас Джеферсън
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Въпросът ми беше риторичен":

    А да си чувал за
    " Отговор на риторичен въпрос" ❓
    Явно не ❗
    Нищо, имаш време !
  • 16 нннн

    19 0 Отговор
    Купете още 100 самолетоносача и 10 000 самолета, оберете парите на другите, и няма да имате дълг.
  • 17 Икономист

    17 1 Отговор
    Вие хубаво ще повишите тавана на дълга но ще има ли кой да ви купува облигациите след като откраднахте руските резерви. Кой ще е луд да купува ДЦК въпреки че повишихте лихвите като знае че може не само да не спечели а даже и да му откраднете парите. Като гледам всички държави гледат да се отърват от американски държавен дълг даже и Япония която ужким ви е съюзник - всички са намалили притежанието на американски ДЦК.
  • 18 Тото

    13 0 Отговор
    По просто казано :Затънали сме до гуша и ни трябват още пари за това ще трябва да вземем нов дълг но как да вземем нов дълг като ние и този неможем да си позволим да плащаме!!!!!
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Въпросът ми беше риторичен":

    Като за начало, малко инфо от напреднали :
    " ... Чрез предизвикване на любопитство, реторическите въпроси мотивират хората да се опитват да отговорят на поставения въпрос. Следователно, хората обръщат по-голямо внимание на информацията, свързана с реторичния въпрос...."
  • 20 Какво се прави

    18 0 Отговор
    Когато "покровителя" ти е
    Фалирал мошеник?
    Питам за една " държавичка" на територията на Бг-то.
  • 21 Кабошар

    13 1 Отговор
    Какво се случва след тази статия?! Центаджиите нещо се изпокриха. Дори и един минус не натиснаха. Дали разбраха , че са подведени и неориентирани първолаци ?
    Морковът изчезна за секунди и няма за какво да тичат?!!!
  • 22 Гост

    15 0 Отговор
    И какъв е смисъла от този таван като последните 45 години всяка година го вдигате седмица преди дефолта?
  • 23 САМО НАПОМНЯМ 😉

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Американо":



    По колко вече дарихме за самолети на салфетки, за "истински и безопасни ваксини" и за "демократичен" газ?



  • 24 Дивуй

    4 0 Отговор
    Тия тъпотии омръзнаха всяка година.Рев,рев,рев и после си вдигат дълга до следващия път.Че то не е интересно вече.
  • 25 Кво става?!

    5 0 Отговор
    Вместо Русия, америте фалират?!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: