Отидете към основна версия

5 755 88

Говори Москва: Руските войски отблъснаха десетки украински атаки в района на Соледар

  • русия-
  • украйна-
  • соледар-
  • бахмут-
  • евгений пригожин

Създателят на "Вагнер" Евгений Пригожин, чиито войски водят по-голямата част от сраженията във и около Бахмут, заяви, че това, което е описало министерството на отбраната, всъщност е разгром

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на отбраната на Русия заяви днес, че силите му са отблъснал голям брой опити за атаки от украинска страна срещу руските позиции в Източна Украйна, а също, че руските войски са отстъпили в един район по тактически причини, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявление на министерството се казва, че Украйна е задействала повече от 1000 войници и до 40 танка в 26 опита за атаки на фронтова линия, която се простира на повече от 95 км. Москва посочва, че атаките са били извършени по посока на град Соледар, който се държи от руските войски.

"Всички атаки от страна на частите на украинската армия са били отблъснати", заяви министерството. "Няма пробиви в отбранителните линии на руските сили."

В същото изявление обаче се посочва, че руските сили са отстъпили малко в един район на фронта, за да заемат "по-благоприятни позиции" близо до язовира "Берхивка" северозападно от Бахмут.

Създателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, чиито войски водят по-голямата част от сраженията във и около Бахмут, заяви чрез своята пресслужба, че това, което е описало министерството на отбраната, всъщност е "разгром".

Пригожин, който е в открита вражда с министерството на отбраната от месеци, неведнъж е обвинявал висшето командване в саботиране на настъплението на "Вагнер" към Бахмут, а тази седмица ги обвини, че са направили твърде малко, за да защитят фланговете на Бахмут, като по този начин са позволили на украинските сили да си върнат част от позициите.

Разрушеният град Бахмут е в центъра на ожесточени боеве от месеци.

Министерството на отбраната на Москва днес заяви, че руските щурмови части, имайки предвид наемниците от "Вагнер", продължават се сражават в западната част на Бахмут, подкрепяни от десантчици.

Украинските опити за контраатака по фланговете на Бахмут бяха отблъснати, допълват от министерството.

Украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр заяви по-рано днес, че украинските сили са напреднали с около 2 км около Бахмут тази седмица и не са отстъпили никакви позиции през това време.

Ройтерс посочва, че не е в състояние да провери ситуацията на бойното поле.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания