Отидете към основна версия

1 820 29

Шолц от Хирошима: Мирните преговори не трябва да водят до замразяване на конфликта в Украйна

  • олаф шолц-
  • преговори-
  • мир-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • хирошима

Русия трябва да изтегли войските си, заяви германският канцлер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Провеждането на мирни преговори за ситуацията около Украйна не трябва да цели замразяване на конфликта. Това мнение изрази германският канцлер Олаф Шолц в неделя в кулоарите на срещата на Г-7 в Хирошима.

"Ако бъдат направени предложения за мирни преговори, тяхната цел не може да бъде да получим замразен конфликт. Русия трябва да изтегли войските си", цитира думите му ABC Nyheter, предаде ТАСС.

Както по-рано съобщи вестник Politico, позовавайки се на свои източници, американските власти се подготвят за вероятен сценарий за замразяване на конфликта в Украйна, като така той ще се разтегне в продължение на много години или дори десетилетия и ще бъде подобен на ситуацията на Корейския полуостров.

Според изданието дори самото предположение за дългосрочно планиране може да подкопае увереността на украинското ръководство, че Съединените щати ще продължат да помагат на Киев, особено като се има предвид, че някои републиканци възнамеряват да отслабят подкрепата за Украйна в бъдеще.

Обучението на пилоти от Въоръжените сили на Украйна (ВССУ) за използване на F-16 и други изтребители в битка ще бъде дългосрочен проект и сигнал за Русия, каза още Шолц.

"Това, което е свързано с обучението на пилоти, е дългосрочен проект. САЩ все още не знаят какво ще се случи в края на обучението", заяви канцлерът.

Той изрази мнение, че проектът за обучение на пилоти от въоръжените сили на Украйна е „послание от Руската федерация“, което показва продължаващата подкрепа на Украйна от Запада в дългосрочен план.

Американският телевизионен канал NBC съобщи на 19 май, че Съединените щати и техните съюзници планират да доставят изтребители F-16 на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: