Отидете към основна версия

3 268 44

Под наблюдение! Кой заобикаля санкциите срещу Русия

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • санкции-
  • кремъл-
  • европейски съюз

Страните от ЕС все още не са постигнали съгласие за нови наказателни мерки срещу Русия заради инвазията в Украйна, които имат за цел да пресекат заобикалянето на санкциите чрез страни извън блока

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия и Литва искат да изпратят послание, че нарушаването на санкциите на ЕС води до последствия, докато в Брюксел продължават дебатите около нов пакет наказателни мерки срещу няколко държави и компании, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Не трябва да има заобикаляне на санкциите", заяви германската министърка на външните работи Аналена Бербок, която е в Брюксел за среща с колегите си от ЕС. Тя подчерта, че "дори ако отделни компании изнасят материали за оръжия, това трябва да има последствия".

Санкциите са свързани с висока цена за Европейския съюз, заяви литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис, който отбеляза, че заобикалянето на наказателните мерки ги прави на практика неефективни.

Страните от ЕС все още не са постигнали съгласие за нови наказателни мерки срещу Русия заради инвазията в Украйна, които имат за цел да пресекат заобикалянето на санкциите чрез страни извън блока като Казахстан, Армения и Обединените арабски емирства.

Унгария също заплаши да блокира новия пакет санкции заради включването на най-голямата банка в страната OTP в наказателен списък., а решението в ЕС се взема с единодушие.

Предстои да бъдат приети нови санкции и срещу Иран заради репресиите на режима срещу антиправителствените протести, избухнали след като Техеран екзекутира още трима души във връзка с предишни демонстрации.

Министрите на външните работи на ЕС ще обсъдят и ситуацията в Судан, след като Саудитска Арабия и САЩ помогнаха за постигане на седемдневно примирие между враждуващите страни, което трябва да започне днес.

В дневния ред е включен и работен обяд с външните министри на страните от Западните Балкани. Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще се присъедини към колегите си от ЕС чрез видеовръзка, посочва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: