Отидете към основна версия

3 014 160

Кремъл: На международната общност не й пука за украинските удари срещу Русия

  • русия-
  • украйна-
  • дмитрий песков-
  • белгородска област-
  • ракети-
  • нато

Приоритет за Русия в нейната Белгородска област е да помогне на местните жители и да подкрепи онези, които се нуждаят от временна евакуация, посочи Дмитрий Песков

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кремъл осъди безкритичното отношение на международната общност към украинските удари срещу граничещата с Украйна руска Белгородска област, където Русия твърди, че е отблъснала днес голяма атака, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Международната общност има всички възможности да види снимки, да прочете статии, описващи ударите по жилищни сгради", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Все още не сме чули нито една дума, която да критикува или осъжда властите в Киев за това", добави Песков и увери, че тази атака няма да има "никакво влияние" върху провеждането на руската военна кампания в Украйна.

Приоритет за Русия в нейната Белгородска област е да помогне на местните жители и да подкрепи онези, които се нуждаят от временна евакуация, посочи Песков, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това изказване е било направено, след като днес бяха предприети три опита за проникване през границата с Украйна и след като районът беше подложен на интензивен артилерийски обстрел.

Песков заяви още днес на редовната си пресконференция, че руският президент Владимир Путин бива уведомяван за развитието на ситуацията в град Шебекино, който според губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков е станал обект на обстрел със 122-милиметрови реактивни системи за залпов огън "Град".

Руската армия заяви днес, че е мобилизирала своите военновъздушни сили и артилерия, за да отрази украинска атака срещу граничната Белгородска област, където интензивният обстрел през последните дни принуди много местни жители да се евакуират.

Най-малко 11 души са били ранени там при днешния обстрел, съобщиха регионалните власти.

Говорителят на Кремъл каза още, че руснаците подкрепят Путин за инвазията в Украйна, наричана от Москва "специална военна операция".

Денонсирането от Русия на договора с Украйна за сътрудничество при използването на Азовско море и Керченския проток е свързано с това, че това море е станало вътрешноруско, заяви Песков, цитиран от ТАСС.

"За Азовско море всичко е ясно: тъй като то стана вътрешно море на Руската федерация, се промени и юридическият му статут", каза говорителят на Кремъл в коментар за денонсирането от Държавната дума на съответния руско-украински договор.

Песков заяви, че не може да даде точен отговор на въпроса дали се планира дононсиране и на други споразумения с Украйна.

Говорителят на Кремъл не коментира информацията за намеренията на френския президент Еманюел Макрон да проведе в Париж среща на върха за Украйна.

"Предлагам ви да се запознаете с вчерашната пресконференция, вчера вече прозвуча този въпрос, вече сме отговаряли на него", каза днес пред журналисти Песков.

Вчера той коментира Втората среща на върха на Европейската политическа общност, която се провежда в Молдова днес. По думите му Москва се отнася скептично към провеждането на това събитие, доколкото смята, че в разделена Европа е невъзможен пълноценен политически процес.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания