Отидете към основна версия

2 306 28

Модерна авиация! И Белгия инвестира в изтребители от ново поколение

  • ф-35-
  • авиация-
  • белгия-
  • нато

Първият от 34-те самолета, поръчани от Белгия през 2018 г., на стойност над 3 млрд. евро, се очаква да бъде доставен през декември 2023 година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Белгийското правителство се присъедини към френско-германско-испанското партньорство Scaf, за да помогне за изграждането на "изтребител на бъдещето", предаде белгийската новинарска агенция Белга. Забележителното обаче е, че Белгия вече е поръчала 34 самолета от американския производител „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin). Тези самолети скоро ще трябва да заменят старите Ф-16, съобщи БТА.

Очаква се Белгия да инвестира 360 млн. евро в проекта Scaf от сега до 2030 г., което би трябвало да донесе и дългосрочни икономически ползи за авиационната индустрия. Според Ив Делате, главен изпълнителен директор на валонската компания по аеронавтика „Sonaca“, за Белгия е важно да участва в разработването на следващото поколение изтребители.

Въпреки че повечето белгийски политически партии са ентусиазирани по отношение на Scaf, Зелените са по-колебливи. В крайна сметка военните инвестиции са чувствителна тема за тях, тъй като пацифизмът е част от тяхното ДНК.

Война във въздуха

Проектът не е само за разработване на изтребител, а на цяла система за водене на война във въздуха. Това е и аргументът, използван от белгийското правителство, за да обясни, че участието в етапа на разработване не означава, че то ще закупи самолета, който е резултат от него.

"Това е иновативна програма, която ни позволява да внедрим ноу-хау и високотехнологични иновации", заяви правителствен източник пред фламандския ежедневник „Стандард“. "Но самият самолет е проект за 20 или 30 години. Дотогава все още можем да разглеждаме това, което е налично на пазара".

Това, което е сигурно, е, че изтребителите на „Локхийд Мартин“ няма да бъдат отписани след 20-30 години. Миналият четвъртък ръководителят на белгийските военновъздушни сили генерал-майор Тиери Дюпон даде началото на доставката на първия F-35A Lightning II. Той направи това по време на посещение на американския производител на самолети във Форт Уърт. Първият от 34-те самолета, поръчани от Белгия през 2018 г., на стойност над 3 млрд. евро, се очаква да бъде доставен през декември 2023 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: