Отидете към основна версия

6 283 156

НАТО иска спешни мерки срещу недостига на артилерийски боеприпаси за Украйна

  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • снаряди-
  • боеприпаси

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг през февруари предупреди, че Киев изразходва снарядите много по-бързо, отколкото западните страни ги произвеждат

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителите на водещи компании за производство на оръжия ще се срещнат с министри на отбраната от НАТО тази седмица, за да обсъдят увеличаване на производството и стандартизация на артилерийските снаряди на фона на изчерпаните запаси заради войната в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг през февруари предупреди, че Киев изразходва снарядите много по-бързо, отколкото западните страни ги произвеждат. Началото на украинската контраофанзива със сигурност ще доведе до още по-бърза употреба, посочва Ройтерс.

Липсата на общи стандарти сред различните производители обаче затруднява доставките на боеприпаси. "Става въпрос за ускоряване на процеса на стандартизация в НАТО, за да се осигурят по-плавни доставки, които ще помогнат за предотвратяване на закъснения и недостиг в бъдеще", каза официален представител от НАТО, говорил при условие за анонимност.

Сред поканените са "Би Ей И Систъмс" (BAE Systems), турският производител на дронове "Байкар", "Дженеръл дайнамикс" (General Dynamics), холдингът Кей Ен Ди Ес, който представлява производителя на танковете "Леопард 2" (Leopard 2) и френската компания "Некстер" (Nexter), "Локхийд" (Lockheed), "Нортроп Груман" (Northrop Grumman) и др.

НАТО води разговори с представители от индустрията за увеличаване на производството в сферата на отбраната от миналата година, но това е първият път, когато алиансът ще проведе среща на толкова високо ниво, посочва Ройтерс. Тя ще се състои в кулоарите на срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел в четвъртък и петък.

Официален представител от НАТО каза, че самите компании имат интерес да произвеждат снаряди, които могат да се ползват от множество страни на фона на очакванията за поръчки на стойност милиарди евро, докато войната в Украйна се проточва.

Възможно е обаче НАТО да срещне съпротива от производителите на боеприпаси, тъй като общи стандарти биха могли да доведат до засилване на конкуренцията и понижаване на цените. "Компаниите правят пари от факта, че боеприпасите не са взаимозаменяеми, че те могат да доминират в националните си пазари", посочи източник от военната промишленост.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: