Отидете към основна версия

1 452 5

43,3 милиона деца са били принудително разселени

  • sir-
  • деца-
  • уницеф-
  • разселени-
  • криза-
  • война

Тенденцията нараства с тревожна скорост

Снимка: Shutterstock

Според оценките на УНИЦЕФ до края на 2022 г. рекорден брой от 43,3 милиона деца са били принудително разселени, предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa).

Броят на разселените момичета и момчета, принудени да напуснат домовете си, се е удвоил през последните 10 години. Войната в Украйна разсели повече от 2 милиона украински деца и увеличи броя на вътрешно разселените деца. Тенденцията нараства с тревожна скорост и глобалният капацитет за реагиране на този проблем е поставен пред огромно изпитание.

УНИЦЕФ критикува и недостатъчната реакция на много правителства, за да гарантират, че всяко дете бежанец и вътрешно разселено дете може да продължи да учи, да расте здраво и да развива своя пълен потенциал. 60% от децата, които принудително е трябвало да напуснат домовете си, са го направили заради война или конфликт. Поради войната в Судан също се наблюдава подобна тенденция.

Освен това екстремни метеорологични явления, като наводненията в Пакистан и сушата в Африканския рог, доведоха до разселването на допълнителни 12 милиона деца през 2022 г. На много от децата е отказан достъп до образователни и здравни системи, не получават рутинни ваксинации и нямат достъп до механизми за социална защита.

Повечето от разселените деца днес живеят цялото си детство в тези условия. Очаква се предизвиканото от климата разселване да се увеличи бързо при липса на спешни действия за смекчаване на глобалното затопляне и подготовка на общностите, които са изложени най-много на ефектите от климатичната криза.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини