Last news in Fakti

15 Юни, 2023 11:27 1 449 5

43,3 милиона деца са били принудително разселени

  • sir-
  • деца-
  • уницеф-
  • разселени-
  • криза-
  • война

Тенденцията нараства с тревожна скорост

43,3 милиона деца са били принудително разселени - 1
Снимка: Shutterstock

Според оценките на УНИЦЕФ до края на 2022 г. рекорден брой от 43,3 милиона деца са били принудително разселени, предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa).

Броят на разселените момичета и момчета, принудени да напуснат домовете си, се е удвоил през последните 10 години. Войната в Украйна разсели повече от 2 милиона украински деца и увеличи броя на вътрешно разселените деца. Тенденцията нараства с тревожна скорост и глобалният капацитет за реагиране на този проблем е поставен пред огромно изпитание.

УНИЦЕФ критикува и недостатъчната реакция на много правителства, за да гарантират, че всяко дете бежанец и вътрешно разселено дете може да продължи да учи, да расте здраво и да развива своя пълен потенциал. 60% от децата, които принудително е трябвало да напуснат домовете си, са го направили заради война или конфликт. Поради войната в Судан също се наблюдава подобна тенденция.

Освен това екстремни метеорологични явления, като наводненията в Пакистан и сушата в Африканския рог, доведоха до разселването на допълнителни 12 милиона деца през 2022 г. На много от децата е отказан достъп до образователни и здравни системи, не получават рутинни ваксинации и нямат достъп до механизми за социална защита.

Повечето от разселените деца днес живеят цялото си детство в тези условия. Очаква се предизвиканото от климата разселване да се увеличи бързо при липса на спешни действия за смекчаване на глобалното затопляне и подготовка на общностите, които са изложени най-много на ефектите от климатичната криза.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Г-ца каприз

    2 1 Отговор
    Ра разселените деца и жертви на войните търсете отговорност от краварника....те са основния активатор и катализатор на размирици и войни в световен мащаб....
  • 3 Даааааа

    1 1 Отговор
    43,3 милиона деца са били принудително разселени благодарение на терористичната политика на САЩ и НАТО....може и повече да са

    Коментиран от #4

  • 4 Българските турци

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Даааааа":

    Но тук УНИЦЕФ критикува всички други но не и "терористичната политика на САЩ и НАТО"....Бегло споменават Украйна,лансират Судан, наводненията в Пакистан и сушата в Африканския рог и нищо за Афганистан,за Сирия ... Кой разселва света ?!... Крадецът винаги вика "Дръжте крадеца" ....Ердоган е виновен че има бежанци от Сирия и Афганистан по границите и магистралите на Европа...Турците толерират бежанците !?...Те са варварите и неграмотните !? ....Америка и Европа се мъчат да научат хората на демокрация и човешки права а Путин,Ердоган и ислямът им пречат да го направят ...затова има бежанци ...затова има разселени и гладни деца,затова има земетресения, наводнения и суша !?...Защо и с какво право някой обвинява хуманизма и демокрацията на западната цивилизация ?!!...
    Ей хора ако това не е лицемерие,ако това не е сатаничното... то значи че Луцифер не съществува...и всичко казано за милосърдие и добродетели са празни приказки !!!...
  • 5 Българските турци

    0 0 Отговор
    Пожелавам на всички зли хора да преживеят болката и мъката , копнежа за дом,уют и ласки на всички разселени , бездомни и гладни деца бежанци от всяко кътче на света !!!