Отидете към основна версия

3 778 128

Украйна за контраофанзивата си: Няма нужда да очаквате филмов екшън и да си купувате пуканки

  • контраофанзива-
  • михайло подоляк-
  • украйна-
  • русия-
  • пуканки-
  • война-
  • владимир путин-
  • мир-
  • володимир зеленски

Настъпателните действия на украинската армия продължават масирано в редица райони

Снимка: БГНЕС/ EPA

Офанзивните военни действия на Украйна срещу руските въоръжени сили имат за цел да оформят бойното поле, заяви днес съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Висшият служител на президентството в Киев посочи също така, че въоръжените сили на страната му продължават нападенията в редица райони, макар и от руска страна да описват дългоочакваната украинска контраофанзива като „провал“ и „навлизаща в затишие“. „Контраофанзивата ни не е нов сезон от шоу на „Нетфликс“. Няма нужда да очаквате филмов екшън и да си купувате пуканки“, е написаното от Подоляк в социалната мрежа "Туитър", на което се позовава Ройтерс. „Настъпателните действия на украинската армия продължават масирано в редица райони. В ход са стратегически операции, които оформят бойното поле“, добавя той.

Ройтерс напомня за съобщението от украинска страна, че в рамките на последните две седмици Украйна е отвоювала от Русия 8 южни села. Макар и все още слаб, този териториален напредък е най-сериозният от ноември насам. Ройтерс посочва и факта, че украинската армия атакува силно укрепени и минирани от руските военни части територии. Подоляк твърди, че времето, в което Украйна се е опитвала да убеди своите западни партньори да изпратят на Киев нужното оръжие, е било използвано от руснаците за укрепване и засилване на техните отбранителни линии.

„За да бъде разкъсан руският фронт сега е необходим разумен и балансиран подход. Днес най-висока цена за Украйна има животът на всеки един войник“, са думите на Подоляк, цитирани от Ройтерс. Агенцията уточнява, че в момента не може да удостовери ситуацията на бойното поле. Ройтерс обръща внимание на факта, че в телевизионно изявление в сряда президентът на Русия Владимир Путин е видял „определено затишие“ в украинската контраофанзива и че Киев е понесъл тежки загуби.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: