Отидете към основна версия

1 360 10

Инициатива на Ватикана! Кардинал Дзупи ще докладва на папа Франциск за резултатите от мисията си в Москва

  • ватикан-
  • русия-
  • папа франциск-
  • володимир зеленски-
  • патриарх кирил

Мисията на папския пратеник кардинал Дзупи в Москва премина добре, откритостта, проявена както на политическо, така и на религиозно ниво и готовността да се продължи пътуването са най-положителните конкретни резултати

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кремъл изрази своята "голяма признателност" за "балансираната и безпристрастна" позиция, очертана от папския пратеник кардинал Матео Дзупи относно ситуацията в Украйна и руската страна е готова да обсъди допълнителни предложения, ако такива се появят, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от АНСА, пише БТА.

Съветникът по външна политика на руския президент Юрий Ушаков съобщи пред Интерфакс, че днес се е срещнал отново с председателя на Италианската епископска конференция, за да направи преглед на двудневното му посещение в Москва.

Кардинал Дзупи трябва да докладва на папа Франциск за резултатите от двудневната си миротвореческа мисия в Москва с оглед предприемането на по-нататъшни стъпки, съобщи днес Ватикана.

"Резултатите от посещението ще бъдат сведени до знанието на Светия отец, с оглед на по-нататъшните стъпки, които трябва да бъдат предприети както на хуманитарно ниво, така и в търсенето на пътища към мира", се казва в изявление на Светия престол, в което се припомня, че тази мисия има за цел да "се набележат хуманитарни инициативи, които биха могли да открият пътища за постигане на мир".

Мисията на папския пратеник кардинал Дзупи в Москва "премина добре, откритостта, проявена както на политическо, така и на религиозно ниво и готовността да се продължи пътуването са най-положителните конкретни резултати", заяви днес монсеньор Паоло Пеци, архиепископ на Москва и председател на католическите епископи на Русия.

Той допълни, че срещите на пратеника на Ватикана с гражданските и религиозните власти са били с основен фокус върху "извънредната хуманитарна ситуация, създадена от бежанците, разселените хора и затворниците".

АНСА припомня, че в началото на юни кардинал Дзупи направи подобно посещение в Киев, където се срещна с представители на граждански и религиозни власти и с украинския президент Володимир Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини