Отидете към основна версия

3 165 69

САЩ ще доставят на Украйна касетъчни боеприпаси

  • украйна-
  • касетъчни боеприпаси-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • джо байдън

Касетъчните боеприпаси избухват във въздуха и освобождават по-малки експлозиви, които се разпръскват на голяма площ

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Правителството на американския президент Джо Байдън е решило да предостави касетъчни боеприпаси на Украйна, като се очаква в петък да обяви, че Пентагонът ще изпрати хиляди от тях като част от нов пакет военна помощ на стойност 800 млн. долара, е съобщил запознат източник, цитиран от Асошиейтед прес, предаде БТА.

Решението е взето в условията на опасения, че спорните боеприпаси могат да причинят цивилни жертви. Според източника Пентагонът ще предостави боеприпаси, които имат намален процент неизбухнали заряди, което означава, че и рискът от случайни цивилни жертви ще бъде по-нисък.

Касетъчните боеприпаси са оръжия, които избухват във въздуха и освобождават по-малки експлозиви, които се разпръскват на голяма площ и имат за цел да поразят множество цели наведнъж. Украински представители нееднократно са искали подобни боеприпаси в подкрепа на кампанията си да пробият руските отбранителни линии. Руските сили вече са използвали касетъчни бомби на бойното поле и то с висок процент неизбухнали заряди, заявяват представители на САЩ.

Според Международния комитет на Червения кръст някои касетъчни боеприпаси имат дял на неизбухналите заряди до 40 процента. В четвъртъкпредставители на САЩ заявиха, че при мунициите, които ще бъдат изпратени в Украйна, този дял е под 3 процента. Над 120 държави по света са се присъединили към конвенцията, която забранява производството, съхранението и употребата на касетъчни боеприпаси. САЩ, Русия и Украйна обаче не са страни по конвенцията.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: